+380673870816 +380673870816

На Рівненщині від алко- та наркозалежності рятують у реабілітаційному центрі "12+"

Для найвразливіших представників нашого суспільства - алко- та наркозалежних у селі Бронники Рівненського району працює міжконфесійний приватний реабілітаційний центр "12+" . Про цей куточок милосердя та доброти у нашому краї нині мало хто знає.

Історія Олександра почалася за стандартним, проте неблагополучним сценарієм. Шумні вечірки в рівненських нічних клубах, необмежені дози алкоголю, наркотики - амфетамін та екстазі. Все це настільки захопило хлопця, що опиратися псевдо замінникам щастя він вже не міг. Цілий рік парубок потопав у морі психотропних речовин, доки батьки не вирішили покласти цьому край, відправивши Олександра на лікування до реабілітаційного центру в Бронниках. Тут він і почав свій новий шлях без наркотиків.

Олександр, колишній наркозалежний:

- Як більшість наркоманів, коли я сюди прийшов, то отримав інформацію і зрозумів, що залежний від усіх типів наркотичних речовин, які змінюють мою свідомість. Отримавши певну кількість знань я слідував чітким рекомендаціям при виході звідси. Я чітко знав, що мені робити, чого уникати. І за рекомендаціями я відновив фізичну форму, почав повертатися до нормального життя. Почав розвиватися в плані роботи, навчання.

У трьохповерховому будинку спеціалісти вміють творити чудеса. Нині тут перебуває вісім алко- та наркозалежних хлопців. Людей, котрі скотилися до прірви, рятує персонал у складі 12 людей - психологи, консультанти, духовні наставники різних конфесій та ще двоє волонтерів, які самі в минулому зіштовхнулися з подібною бідою. Серед таких і Тігран Іванов, що прибув з Казані та працює координатором. Він розповів, що перш за все під час реабілітації вимагає від пацієнтів визнати свою залежність. Саме усвідомлення - є першим кроком до одужання.

Тігран Іванов, координатор реабілітаційного центру "12+":

- Як тільки людина признає свою залежність, то наша робота тримається на психотерапевтичній методиці. Ми працюємо з малими групами, ділимося досвідом. У нас є завдання, лекції. Все розписане на 45 днів.

Директор закладу розповів, що про створення реабілітаційного центру мріяв все життя. Шукали спонсорську допомогу не лише в Україні, а й в Голландії, Швейцарії та Америці. Добрі люди знайшлися і все заплановане, хоч із труднощами, проте збулося. Нині ж у центрі досі триває ремонт. Коштів все ще бракує не лише на будівництво, а й подекуди на харчі. Ще власники центру мріють про місце, де пацієнти можуть проходити трудотерапію.

Олег Колбач, директор реабілітаційного центру "12+":

- Ми хочемо зробити тут казку. Хочемо зробити ще один етап реабілітації з трудотерапією, адже зараз вони практично цілий день знаходяться на заняттях. Вони прокручують минуле, що робили, чому приймали.

Обласна влада вирішила не залишатися осторонь проблем найуразливіших громадян, зокрема пропонується укласти з реабілітаційним центром партнерство та відвідати ще дві такі реабілітаційні точки на Рівненщині. Обіцяють посприяти створенню консультативного центру у Рівному,  і в підготовці кваліфікованих кадрів

Анатолій Юхименко, заступник голови Рівненської ОДА:

- Ми надаємо разом і з районами матеріальну допомогу для завершення будівництва і виділення ділянки для трудотерапії. І друге – це питання співфінансування. І третє – це допомога, можливо волонтерська, можливо на рівні медичних закладів для проходження певного стажування і надання допомоги в обслуговуванні цих людей.

Для працівників цього реабілітаційного центру посмішка врятованої людини – це щастя та величезна перемога. Тому обіцяють і надалі не опускати рук та боротися за життя кожного, хто звертається за допомогою. Мріють тільки, щоб у майбутньому лікування тут стало безкоштовним, аби врятувати якомога більшу кількість людей від фатальних помилок.

Схожі статті