+380673870816 +380673870816

На Рівненщині успішно знешкодили 250 кілограмову авіабомбу

Вчора на другу половину дня піротехніки МНС запланували підрив німецької авіаційної бомби часів Другої світової війн. "Сувенір" тих часів знайшли у п'ятницю 7 жовтня на одній з приватних ділянок у центрі міста Сарни. 

Авіаційну бомбу вагою 250 кілограм викопали робочі на глибині двох метрів. Від п'ятниці до середи на місці постійно працювали працівники МНС та міліції. Після наради з керівниками МНС області та району, було вирішено підірвати вибухівку на місці. Її траспортування було занадто небезпечним. Адже розліт осколків у разі вибуху склав би 1200 метрів. В радіусі ураження могли опинитися чимало адміністративних та житлових будинків. Перед початком підривних робіт правоохоронці провели евакуацію людей.

Віктор Симонюк, начальник управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської ОДА:

- Ми евакуювали 1725 мешканців. А також відселили з двох гуртожитків близько 600 студентів. Провели евакуацію у двох дитячих садочках.

Підрив потужної авіаційної бомби вимагав ретельно продуманого плану аби уникнути людських жертв та руйнування будівель, що знаходяться поряд. Ускладнювало ситуацію і відсутність можливості транспортування вибухівки.

Олег Нікольчук, начальник групи піротехнічних робіт УМНС у Рівненській області:

- Для запобігання ударної хвилі була вирита яма глибиною 5 метрів. У неї поклали авіаційну бомбу. Потім засипали її піском. Також ми зробили віддушину.

Так звана "віддушина" слугувала для відходу небезпечних газів після підриву. Сам вибух спочатку планували провести у першій половині дня. Згодом, його перенесли на післяобідню пору.

Вибух не завдав жодної шкоди прилеглим будівлям. Обійшлося без людських жертв. Єдиним дискомфортом для місцевих стала евакуація. Проте, жителі із розумінням поставилися до прохання тимчасово покинути помешкання, усвідомлюючи небезпеку таких дій.

Любов, жителька міста Сарни:

- Дякувати Богу, що обійшлося все спокійно. Всі люди живі, здорові й хати цілі.

Окрім Всевишньому, місцеві жителі вдячні і працівникам МНС та міліціонерам. Завдяки злагодженій роботі та професіоналізму, авіаційну бомбу часів Другої світової війни успішно знешкодили.

 

Схожі статті