+380673870816 +380673870816

На Рівненщині урочисто відкрили культурно-археологічний центр "Пересопниця"

Віктор Янукович взяв участь у заходах із нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія та у відкритті культурно-археологічного центру "Пересопниця". Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної державної адміністрації.                                                                     Глава держави, звертаючись до присутніх, зазначив, що урочистості відбуваються на землі, "де Іван Федоров створив Острозьку Біблію і Буквар, а Мелетій Смотрицький – Граматику". "Маючи у своєму національному спадку такі священні скарби, Україна успішно крокує шляхом духовного відродження", - підкреслив Президент.  
     Президент назвав Пересопницьке Євангеліє безцінним джерелом для істориків та мистецтвознавців, яке надихало до сумлінної праці "не одне покоління українських державотворців, громадських діячів, науковців". Віктор Янукович висловив вдячність усім причетним до відродження історичної пам’ятки та переконання у важливості благородної місії - розвивати культуру та духовність.
     Після церемонії відкриття культурно-археологічного центру "Пересопниця" президент ознайомився з його експозицією та поспілкувався з людьми, які прибули на свято.
     Довідка. Цьогоріч у серпні українській Першокнизі – Пересопницькому Євангелію – виповнилося 450 років. Це не лише один із найвідоміших європейських перекладів Святого Письма ХV-ХVI століть рідною мовою, шедевр рукописного мистецтва, за красою й багатством оформлення якому немає рівних, а й символ державності. Адже на книзі приймають урочисту присягу президенти України.
     Якраз на Рівненщині, у Пречистенському монастирі княжого міста Пересопниця настоятель обителі Григорій та чинець-переписувач Михайло Василевич у 1561 році закінчили роботу над створенням Першокниги.
     Нині, через 450 років, батьківщина Пересопницького Євангелія отримала "друге дихання". З ініціативи обласної влади тут спорудили культурно-археологічний комплекс "Пересопниця". Він включає в себе культурно-археологічний центр, де розміщено, зокрема Музей Першокниги, експозиції про історію Пересопниці княжої доби, а також музейний комплекс просто неба "Княже місто". Завітавши сюди, відвідувачі можуть ознайомитися із побутом мешканців княжого міста періоду ХІІ-ХІІІ століть, адже тут звели муляж садиби того часу, а також фортифікаційної споруди. Окрім того, на теренах Пересопниці працюватиме постійно діюча археологічна експедиція. Матеріалу там, переконаний академік НАН Петро Толочко, вистачить не на одне покоління науковців. Крім того, у розкопках зможуть брати участь не лише археологи, а й туристи. Знайдені під час розкопок раритети експонуватимуть тут же у музеї.
     До того ж, завдяки 450-річчю Першокниги, почало відроджуватися село Пересопниця, яке донедавна вважалося депресивним. За підтримки обласної влади, відремонтовано дорогу, що веде до населеного пункту, а місцеві мешканці віднедавна можуть користуватися газом. До того ж, подбали і про благоустрій території.
     Загалом на будівництво культурно-археологічного центру з державного бюджету виділили майже 13 мільйонів гривень.

Схожі статті