+380673870816 +380673870816

На Рівненщині у прийомних сім’ях виховується 232 дитини

Скільки дітей нині виховується у будинках сімейного типу і прийомних сім’ях на Рівненщині, як їм там живеться та з якими проблемами зіштовхуються батьки у таких родинах вирішив особисто дізнатися очільник області Василь Берташ, який під час робочого візиту завітав до села Здовбиця Здолбунівського району.

Кожна дитина має право й повинна виховуватися в родині, відчувати любов, турботу й підтримку близьких людей, розуміти, що вона потрібна. Втім, не завжди, у зв’язку із життєвими ситуаціями, дітлахи мають власну родину. Нині на Рівненщині тисяча вісімсот двадцять чотири дитини є сиротами, або позбавлені батьківського піклування. За словами начальника служби у справах сім’ї Рівненської ОДА Віктора Марчука, в нашій області показник дітей, які виховуються в родині є найбільшим в Україні. Так, спочатку року усиновили 15 сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Ще 10 влаштовано в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу.

Віктор Марчук, начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА:

- Рівненська область посідає перше місце в Україні із охоплення дітей сімейними формами. Це 90 відсотків, а вже з 1січня, навіть трошки більше охоплено - 90 з половиною відсотків, але ми розуміємо, що відсотки відсотками, проте кожна дитинка має право бути у сім’ї.

Загалом на Рівненщині 49 прийомних сімей і 19 будинків сімейного типу у яких виховується 232 сироти та позбавлених батьківського піклування. В інтернатних закладах області нині перебуває близько 170 дітей. Незважаючи на досить непогані показники, Василь Берташ завітав до села Здовбиця Здолбунівського району, де знаходяться три будинки сімейного типу та одна прийомна родина. Наразі там на вихованні перебувають двадцять дев’ять дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Окрім них у родині виховують власних 17 дітей. Василь Берташ переконаний, повноцінна особистість може вирости лише у сім’ї, де є турбота і тепло.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Коли дитина виховується в сім’ї, то вона отримує батьківську любов, піклування, родинне тепло, затишок. Тоді тільки повноцінна особистість може виховатися. Ви знаєте, як сьогодні дітки живуть, виховуються в інтернаті? Там все є, але самого головного - це батьківської любові, піклування, родинного затишку там немає. Тому ми все будемо робити, щоб побільше таких будинків було на Рівненщині.

Під час візиту голова Рівненської ОДА вислухав усі проблеми батьків великих родин. Наприкладу, Тетяна і Павло Радчуки виховують 14 дітей. Загалом у них, як і у звичайних родинах. Втім, є невирішена проблема із автомобілем, який отримали від влади.

Тетяна і Павло Радчук, багатодітні батьки:

- Дали автомобіль, але згідно закону ми маємо сплатити реєстрацію від кубатури мотора, а таких грошей немає, бо це дуже велика сума. Приблизно виходить до 30 тисяч.

Усі проблемні питання, які цього дня були озвучені батьками, Василь Берташ пообіцяв вирішити. Одним із таких питань є сприяння матеріально на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво ще одного дитячого будинку сімейного типу.

Схожі статті