+380673870816 +380673870816

На Рівненщині продовжують реформувати медичну галузь

Лідером у впровадженні сімейної медицини в регіоні вважається Володимирецький район. Так, днями у селі Кідри відкрили амбулаторію загальної практики.

У селі Кідри Володимирецького району проживає понад дві тисячі людей, із яких більше тисячі – діти віком до 17 років, 84 дитини – до року. Старенький ФАП не міг повністю забезпечити медичними послугами населення.

За ініціативи органів місцевого самоврядування було прийняте рішення переобладнати колишню контору під сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Молодий головний лікар медустанови, 25-річна Оксана Войтович наголосила, що відтепер тут є усе необхідне.

Оксана Войтович, головний лікар амбулаторії:

- У ФАПі не було такого фізкабінету, інгалятора, стоматкабінету, такого сучасного акушерського кабінету. Лікарів тут не було. Були лише три медичні сестри.

Відтепер населення обслуговуватиме не три, а сім медичних сестер, а також стоматолог, сімейний лікар та гінеколог-акушер. Усі спеціалісти – переважно молодь із району. Таким змінам селяни щиро радіють. Наталія Сімчук виховує трьох дітлахів. За освітою медик і була б не проти після декретної відпустки працювати в амбулаторії. Сподівається, що тепер у вихованні своїх чад їй буде легше.

Наталія Сімчук, багатодітна мама:

- Буде, мабуть, краще. Профіль розширюється. До нас прийдуть лікарі. Все розбудовується. Буде краще.

У пані Лідії п’ятеро онуків. Жіночка розповіла, що коли ті хворіли, то їздили до райцентру або чекали лікаря з районної лікарні.

Лідія Ткач, мешканка с. Кідри:

- Сюди приїжджав дільничний лікар. Приїжджали з району, брали кров, робили аналізи.

Відтепер у селі Кідри є аптека, сучасний стоматологічний кабінет із новеньким німецьким обладнанням, денний стаціонар, оглядова, процедурна, кабінет лікаря, приміщення для щеплень та проведення фізіотерапевтичних процедур, реєстратура, інвентарна та лабораторія.

Людмила Савонькіна, журналіст:

- Чи не головною перевагою сімейної амбулаторії є сучасна лабораторія, у якій селяни зможуть зробити будь-які аналізи без потреби їздити до райцентру.

Органи місцевого самоврядування виділили на облаштування амбулаторії із районного бюджету один мільйон 153 тисячі гривень. А от обласна влада, яка приїхала на урочисте відкриття закладу запевнила, що і надалі сприятиме розвиткові сімейної медицини.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Це кошти з місцевого бюджету. У Милячах Дубровицького району були задіяні дотації з державного, з резерву. Наступного року як матимемо цифри бюджету, у нас є програма, де треба такі амбулаторії. Ми вважаємо, що має бути більше закладів такого типу.

Окрім цієї, у Володимирецькому районі реорганізували ще дві лікарські амбулаторії у селах Антонівка та Більська Воля. Відкрили відділення сімейної медицини при Рафалівській районній лікарні. Нині сімейні лікарі тут обслуговують 98 відсотків населення.

Схожі статті