+380673870816 +380673870816

На Рівненщині продовжує свою роботу акція "Мистецтво одного села"

Обласна акція "Мистецтво одного села" продовжує свою роботу на Рівненщині. Нині у виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відкрилася експозиція майстрів із села Гільча Друга, що у Здолбунівському районі. 

Село Гільча Друга Здолбунівського району зачаровує своїми мальовничими краєвидами. Кожен його житель натхненний чарівними пейзажами намагається увіковічнити їх для нащадків. Тому й не дивно, що серед більше 5 сотень місцевих жителів чимало народних майстрів та умільців. Гільчани вирішили не ховати у скрині свої вироби, а поділитися ними з рівнянами. Так, в експозиції "Мистецтва одного села" Гільчі Другої красуються вишивки, традиційні народні вбрання, побутові речі та вироби із природного матеріалу. Директор краєзнавчого музею Олександр Булига розповів, що в цьому селі є джерело Святого Миколая до якого линуть мандрівники, а місцеві жителі разом із цілющою водою, черпають з нього натхнення. 

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею:

- Це та місцина, до якої завжди пригорталися усі подорожуючі. Олена Пчілка, Улас Самчук, Нечуй Левицький, козаки, які йшли із Берестечка. Вони там заліковували свої рани. Ті традиції, які там закладалися, вони напевно в атмосфері цього села.

Місцева жителька Любов Гульчук не одне десятиліття займається вишивкою. Сьогодні вже й сама не згадає скільки вишитих робіт за її плечима. Адже подібне захоплення з’явилося ще у дитинстві.

Любов Гульчук, вишивальниця:

- Вишиваю з 10 років. Мені купляли тканину і я вчилася вишивати. А потім побачила інші техніки і навчилася їх. Все своє життя я вишиваю, де б не працювала, де б не була, завжди вишиваю.

Експозиція "Мистецтва одного села" Гільчі Другої у краєзнавчому музеї діятиме до 14 березня. Потім естафету перехопить село Городок Рівненського району, яке про свою культурну спадщину та самобутність розповість не менш цікавими виробами народних умільців.

Схожі статті