+380673870816 +380673870816

На Рівненщині планують видати окремий посібник з історії України для учнів

Цьогоріч навчальний рік розпочався разом із новими підручниками з історії України. Проте, їх зміст викликав обурення у багатьох освітян та істориків, адже автори книги оминули багато тем, які, на думку рівненських науковців та політиків, позитивно впливають на національну свідомість. Натомість, депутати Рівнеради планують видати окремий посібник для учнів Рівненщини, у якому будуть описані окремі розділи про національно-визвольні змагання, знакові періоди становлення незалежності держави, утвердження демократії та запровадження європейських цінностей. 

У нових підручниках з історії України деякі теми, так би мовити, просто загубилися. Серед них і Голодомор, і Помаранчева революція, і бій під Крутами, а також діяльність ОУН-УПА. Через це місцеві депутати ініціюють ідею створення окремого додаткового посібника з історії України на Рівненщині. 

Олександр Курсик, депутат Рівнеради:

плануємо створити додатковий підручник з історії для рівненських учнів, у якому будуть викладені теми про УПА, бій під Крутами, про Голодомор. Я вважаю, ми повинні знати правду. 

Помаранчева революція, яка відома на весь світ, теж випала із підручника. Серед істориків та політологів події грудня 2004 року завжди отримуюють неоднозначні оцінювання. Проте, як вважає заступник директора Державного архіву Рівненської області, події тієї зими не повинні забуватися.

Іван Дем'янюк, історик, політолог, заступник директора Державного архіву Рівненської області:

звичайно, на революцію ця подія не дотягує. Але те, що це було значне піднесення народу у боротьбі за свої права, за демократію - це факт і це важливо. Тому події Помаранчевої революції потрібно відображати. Уроки тих подій повинні бути перед очима і в політиків, і в державних діячів, і в підростаючого покоління.

Нині розпочато пошук інвестицій на видавництво посібника. Депутат Рівненської міської ради Світлана Богатирчук-Кривко запевнила, що кошти надійдуть із міського бюджету.

Світлана Богатирчук-Кривко, депутат Рівнеради:

ми будемо просити, щоб  в бюджеті міста Рівного заклали кошти на видавництво цього підручника. Нас цікавлять 5-11 класи. Ми запрошували автора посібника Мисана до нас на комісію. Він зараз працює над підручником для 11 класу.

Відомо, що у Львові аналогічним посібником вже користуються і досить вдало. Будемо сподіватися, що з нового навчального року і рівненські діти отримають можливість знати більше про події минулого.


110906_Knuga sferadesigner

Схожі статті