+380673870816 +380673870816

На Рівненщині переймаються проблемами української діаспори

"Українська діаспора: проблеми дослідження" - під такою назвою в Національному університеті "Острозька академія" пройшла п’ята Міжнародна наукова конференція, присвячена вивченню суспільно-громадського життя етнічних одиниць за кордоном, їх національної єдності та перспективам співпраці.

Діаспора є важливою, невід’ємною складовою будь-якого народу. Тому підтримувати зв'язок між географічно далекими, проте етнічно рідними одиницями - це справа вкрай важлива, переконані науковці. Аби обговорити основні питання та проблеми дослідження цього історично-соціального явища української діаспори, міжнародну конференцію в Острозькій академії відвідало чимало делегатів з України, Франції, Америки, сусідніх Словаччини, Польщі, Білорусі. Політичне та суспільно-громадське життя в Україні – це те, що найбільше цікавить представників діаспори, які живуть та вболівають за свою державу, - розповів організатор, директор Інституту досліджень української діаспори Алла Атаманенко.

Алла Атаманенко, директор Інституту досліджень української діаспори НУ "Острозька академія":

- Представників діаспори хвилюють сьогодні проблеми, які є в Україні. Мовна проблема і багато інших. Вони живуть Україною і навіть, якщо брати до уваги 4 хвилю, яку вважають у нас заробітчанською, то їм теж проблеми України не є чужими.

Представники наукових інституцій нині плідно досліджують історію виникнення та розвитку української діаспори, а також міжетнічних стосунків. До прикладу, взаємозв’язок, підтримка та обмін українців з братнім народом білорусами нині є досить плідним, - висловила думку кандидат історичних наук Вольга Коваль.

Вольга Коваль, кандидат історичних наук (Білорусь):

- Так сталося, що з періоду формування білоруської діаспори, з періоду міжвоєнного, українці впливають на білорусів. Українці запрошують їх на різноманітні заходи, стимулюють політичну активність білорусів, допомагають.

На чужині з кожним днем меншає простих українців, які переймаються національним та рідним, - констатував наш земляк, який займається науковою та громадською діяльністю в Білорусі Віктор Місіюк. Ясна річ, що ключова роль збереженню та відтворенню етнічних традицій належить інтелігенції.

Віктор Місіюк, учасник міжнародної наукової конференції (Білорусь):

- На жаль, досить формалістичний підхід такий, про те, що українська культура може побутувати тільки в Україні. Там їй віддається належне, а в Білорусі ми маємо звертати увагу на білоруську культуру, я би сказав, то такий дитячий вік і підхід наших молодих держав. Вони ще не дозріли до того, що вони повинні орієнтуватись перш за все на людей, на їх потреби, а не на власне бачення.

У якому куточку планети ви б не знаходилися, пам’ятати про своє коріння та вболівати за рідне – справа свята, - переконані історики. Доповіді усіх учасників міжнародної конференції незабаром будуть впорядковані у збірнику. В Острозькій академії сподіваються, що він стане ще однією сходинкою у вивченні діаспорної тематики.

Схожі статті