+380673870816 +380673870816

На Рівненщині "оселяться" рідкісні видання з україністики початку ХІХ століття

Рідкісні видання з україністики, надруковані на початку ХІХ століття незабаром опиняться на Рівненщині. Для Острозької академії відомий вчений, директор інституту літератури імені Тараса Шевченка Микола Жулинський найближчим часом передасть книги, що втілюють у собі цінність віків. Розміщені вони будуть у спеціальній кімнаті імені Миколи Жулинського, яку нещодавно відкрили у стінах Наукової бібліотеки Острозької академії. 

У маленькому приміщенні раніше був бібліотечний відділ обмінно-резервного фонду. Нині ж це кімната імені науковця, літературознавця Миколи Жулинського. Інтер’єр прикрашають антикварні меблі ХІХ століття, які Микола Григорович особисто привіз із свого кабінету у столиці.

Микола Бендюк, художник-реставратор:

- Унікальний стіл з червоного дерева у стилі рококо, він дійсно дуже гарний, з масиву червоного дерева зроблені ці ніжки, вони вирізані, так само шухляди оздоблені капом червоного дерева. І крісло в стилі рококо з горіха, хорошої дуже якості. Це рідкісні меблі. Це меблі кінця ХІХ століття.

Стіну новоспеченої кімнати прикрашає подарований Миколою Жулинським портрет Кобзаря. Роздрукований на шовковій тканині за сучасними технологіями. Проте, найбільшою цінністю кімнати є книги, які свого часу літературознавець особисто подарував Острозькій академії.

Михайло Поток, завідувач відділу Наукової бібліотеки НУ "Острозька академія":

- Це дійсно книжковий скарб, адже представлені книги з літературознавства, літературної крити, історії України, мистецтвознавства, мовознавчих дисциплін, тобто багатогранний спектр цих видань, до яких долучаються наші студенти, опрацьовують ці книги, готуючись до практичних, семінарських занять, при написанні своїх наукових, курсових робіт.

Незабаром фонд друкованих літературознавчих видань поповниться справжніми книжковими скарбами - книгами з україністики датованими ХІХ століттям. На антикварному ринку, розповідають спеціалісти, ці шедеври коштуватимуть шалені гроші, проте важливо, що справжню цінність цієї літератури студенти зможуть використати під час навчання. Серед цінних книг, які оселяться в кімнаті імені Миколи Жулинського також будуть рідкісні видання "Кобзаря" кінця ХІХ - початку ХХ століття.

Схожі статті