+380673870816 +380673870816

На Рівненщині оприлюднили результати моніторингу діяльності регіональних тендерних комітетів

Під час засідання круглого столу у Будинку вчених оприлюднили результати моніторингу діяльності регіональних тендерних комітетів у сфері освіти в Рівненській області. 

Випадки неефективного використання бюджетних коштів при тендерних закупівлях продуктів харчування у школи та дитсадки таки є. Зокрема і в Рівненській області. Тому і виникла ідея перевірити роботу тендерних комітетів. Майже за три місяці громадська організація "Центр політичних студій та аналітики" та Міжнародний фонд "Відродження" моніторили відповідність реальних цін на продукти харчування до тих, за якими відбувається закупівля. За словами голови Центру політичних студій та аналітики міста Києва Віктора Тарана, час від часу все ж таки страждає репутація чиновників. 

Віктор Таран, голова Центру політичних студій та аналітики м. Київ:

- Ми розуміємо, що дуже часто чиновники потрапляють у ситуації, де нічого не можуть зробити згідно чинного законодавства. Ми вирішили, щоб щось змінити, необхідно підходити із середини, щоб показати ту проблему, з якою стикаються чиновники при закупівлі і щоб внесли необхідні зміни до законодавства.

Інформація збиралася шляхом надсилання запитів в обласну та районні державні адміністрації, міські управління освіти. У результатах перевірки, найкраще проведені закупівлі були в управлінні освіти Кузнецовського міськвиконкому, найгірші ж – у Рівненського міськвиконкому. Окрім того, ініціатори дослідження виявили й інші порушення.

Володимир Зиль, депутат Рівнеради, представник ЦПСА в Рівненській області:

- Або завищення, або заниження ціни. Якщо заниження, то це впливає на якість продукції і також є порушенням те, що немає оголошення в місцевих ЗМІ про проведення тендерних закупівель, а також те, що тендерні комітети очолюють начальники або заступники управлінь.

З останнім із сказаного, заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка до речі, із усіх запрошених представників влади одна завітала на захід, категорично не погоджується.

Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного:

- Зміни до тендерного законодавства в червні-липні дуже чітко говорять про те, що тендерний комітет формується виключно з людей, які працюють в органі замовника. Будь-хто до тендерної комісії входити не може. Є чіткі вимоги.

Під час проведення круглого столу прозвучали пропозиції щодо удосконалення законодавства: проведення закупівлі продуктів на різні періоди року, а не раз на рік та врівноваження співвідношення ціни та якості в оцінці тендерних пропозицій. Ці зауваження передали до Верховної Ради України. Окрім того, про усі порушення повідомили Рівненську обласну прокуратуру, яка у свою чергу, разом із Антимонопольним комітетом пообіцяла провести перевірку по діяльності тендерних комітетів в Рівненській області.

Схожі статті