+380673870816 +380673870816

На Рівненщині оновлюють матеріально-технічне обладнання лікарень

Матеріально-технічне обладнання медичних закладів Рівненщини поступово оновлюється. Відтак 8 лікарень за рахунок державних субвенцій отримали по сучасному рентгенодіагностичному апарату. 

26 років сумлінно відслужив Рівненській центральній районній лікарні, що в смт Клевань цей рентген-апарат. Медики розповіли, що вовтузитися з ним доводилося довго: плівку в темноті проявляти, сушити знімок. А про значне і небезпечне опромінення й говорити зайве.

Віктор Антіпов, лікар-стажер рентгенологічного відділення Рівненської ЦРЛ:

 - Ось старий, тут проявляли плівку і фіксували, тут знаходяться ємкості в яких проявляли. Ось новий. Буде виходити плівка за кілька хвилин чи секунд. Кілька хвилин фактично.

Медики розповіли, що новий італійський рентген-апарат вартістю майже 900 тисяч гривень відкриває нові можливості. Це діагностика голови, легенів та кістково-суглобної системи. Проте, найголовнішою перевагою є безпечність, тобто мінімум опромінення

Світлана Шишкіна, лаборант Рівненської ЦРЛ:

 - Переваги в тому, що пацієнт отримує дозу мінімальну. Ми робили знімки на РУМі, там іде більше опромінення. Цей апарат дає на багато менше. Дає більшу точність і менше опромінення, аніж на наших звичайних апаратах.

Для початку роботи "новенькому італійцю" не вистачає затверджень від Міністерства ядерної безпеки і санепідемстанції. Медпрацівники сподіваються, що усі потрібні дозволи отримають до кінця тижня, тоді рентген-апарат офіційно й запрацює. А от новенька автівка швидкої допомоги вже готова до роботи. Її придбали для центральної районної лікарні за кошти територіальних громад. На цьому чиновники обіцяють не зупинятися, адже автопарк швидкої допомоги області катастрофічно потребує оновлення.

Анатолій Юхименко, заступник голови Рівненської ОДА:

- В цьому році для того, щоб закрити найнагальніші потреби нам потрібно придбати мінімум 80-90 таких автомобілів. Над чим ми сьогодні працюємо, щоб хоча б частково оновити парк автомобілів швидкої допомоги.

Нині у Центральній районній лікарні смт Клевань служать дві карети швидкої допомоги. Медики розповіли, що у віддалені села тепер буде їздити набагато зручніше. Проте бідкаються, що для повного задоволення потреб не вистачає ще однієї швидкої.

Схожі статті