+380673870816 +380673870816

На Рівненщині оголосили "війну" нелегальному видобутку бурштину

Рівненщина вже не перший рік позиціонує себе як столиця бурштину. Проте, край багатий на сонячний камінь славиться ще й незаконним промислом видобутку цього самородку. Викорінити тіньовий бізнес, який приносить нелегальним старателям чималий прибуток, взявся особисто очільник Рівненщини Василь Берташ. 

За статистикою правоохоронців, щороку чорні копачі вивозять контрабандою за межі України майже 3 тонни дорогоцінного бурштину. А спеціалізовані держпідприємства простоюють без роботи. Викорінити явище незаконного видобутку та реалізації сонячного каменя очільник Рівненщини Василь Берташ вирішив радикальним способом. На розгляд до Верховної Ради він подав законопроект з легалізації видобутку бурштину через виведення його із дорогоцінної сировини. Проте, Президент України Віктор Янукович на таку ініціативу наклав вето через недопрацьовану процедуру видачі дозволів на видобуток бурштину. Тож Василь Берташ під час виїзної колегії у Сарненському районі розповів, що аби пришвидшити прийняття закону, він надіслав листи на адресу Президента та Прем’єр-міністра.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Зараз це питання вже пройшло обговорення. Адже коли є промисловий видобуток, то дозвіл дає Міністерство, а коли є земля не промислового видобутку, то на це дає дозвіл місцева влада. Для області це дасть, в першу чергу, робочі місця для людей. Це додаткові надходження до бюджету і ми раз і назавжди покінчимо із незаконним видобутком бурштину.

Василь Берташ планує вже за місяць позбутися такого негативного явища. Тому у Сарнах він зібрав виїзну колегію за участю перших осіб області, аби окреслити чіткий план дій із знищення "чорного" бізнесу. Також він завітав і на Клесівський кар’єр нерудних копалин, поряд з яким і промишляють старателі. 

Керівництво підприємства розповіло, що вони страждають від такого сусідства, адже вода, якою вимивають бурштин, потрапляє в кар’єр, а копачів, на жаль, не лякають ані штрафи, ані посадовці. Серед білого дня на бурштиновому полі вони прогулюються з лопатою, шукаючи "врожайне" місце. А іти працювати на кар’єр місцеві не поспішають, адже за тиждень старательства можуть заробити місячну зарплату працівника. Тому 200 чоловік підприємство на роботу довозить із сусідніх населених пунктів.

Олександр Ковальчук, виконавчий директор Клесівського кар’єру нерудних копалин "Технобуд":

- Підприємство має 500 співробітників, середня заробітня плата яких 5,5 тисяч гривень. За останні роки в порівнянні з 2000 роком виробництво подвоєне.

За скромними підрахунками, через незаконний видобуток бурштину пошкоджено більше 220 гектарів землі, яка вже не придатна для використання. Хоча правоохоронці і звітуються за успішно пророблену роботу, проте ця статистика "відпочиває" у порівнянні із статистикою пошкоджених земель, втратою бюджету та контрабандою.

Василь Басовець, начальник штабу УМВС України в Рівненській області:

- У 2011 році було отримано 224 інформації, було затримано 72 особи, які займалися незаконним видобутком бурштину і порушено 33 кримінальні справи.

Посадовці переконані, що новий законопроект та робота місцевих органів влади допоможе зупинити незаконний видобуток сонячного каменя. Проте, за словами правоохоронців, найприбутковіше заняття місцевих жителів - копальні. Чи ж захочуть вони працювати офіційно, сплачуючи усі податки за видобуток вже недорогоцінного каменя - відповідь на це питання стане очевидною після набуття сили нового законопроекту.

Схожі статті