+380673870816 +380673870816

На Рівненщині обговорили тему сирітства та шляхи його подолання

У Рівному за сприяння Альянсу "Україна без сиріт" та Рівненської обласної спілки "Промінь Надії" відбувся круглий стіл на тему "Україна без сиріт", на якому обговорили бачення, перспективи, шляхи вирішення проблеми сирітства у Рівненській області. 

Одне із найболючіших нині питань - проблема дітей-сиріт старшого шкільного віку, адже у такому віці складніше знайти опікунів. За словами голови Рівненської обласної спілки Інни Новосад, ідея впровадження у Рівному патронатної форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є надзвичайно важливою.

Інна Новосад, голова Рівненської обласної спілки "Промінь Надії":

- це створюється для того, щоб дитина, яка є в інтернаті мала друга, який живе у суспільстві. Щоб цей друг-волонтер зміг запросити цю дитину до себе додому на вихідні, на канікули, разом провести спільний час. Таким чином дитина почуває себе більш захищеною і вже має до кого звернутися.

Начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук розповів про ідею створення центру соціальної реабілітації, де, насамперед, відбуватиметься оцінка проблеми, у якій опинилася дитина. І що не менш важливо, надати таким дітям можливість спілкуватися під час навчання з однолітками із звичайних сімей.

Віктор Марчук, начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА:

- головне забезпечити можливість дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування, незалежно від того, де вони перебувають, навчання у звичайних ЗОШ або у школі поряд із звичайними сімейними дітьми. А питання утримання дітей, реабілітацію, їх соціалізацію і підготовку до влаштування у сім’ю, потрібно передати відповідним службам.

Недоліком у сфері виховання таких дітей у нашій країні, на думку директора благодійного фонду "Майбутнє дітям України" Віталія Суса, є відсутність проведення підготовки дітей до усиновлення в інтернатах.

Віталій Сус, директор БФ "Майбутнє дітям України»":

- батьків готуютьь, вчать, а дітей не підготовлюють. Треба дітей теж підготовлювати до цього, а інтернати цього не роблять. В інтернатах повинна вестися система підготовки дітей до сімей. Це треба зробити на рівні державному.

Окрім того, в досить незвичний спосіб Альянс "Україна без сиріт" вирішив вкотре звернути увагу громадськості на проблему сирітства в Україні. З 11 по 26 червня планується велотур, в якому візьмуть участь усиновлені діти, діти із прийомних сімей та інтернатів.

Пропозиції, які заслухали на круглому столі, впорядкують та направлять до Кабінету Міністрів, Верховної Ради і самого Президента України, адже більшість із них потребує державного втручання.

 


110620_Ua bez surit sferadesigner

Схожі статті