+380673870816 +380673870816

На Рівненщині написали роман про Степана Бандеру

"Сильні та одинокі" - так називається новий художньо-документальний роман, який вийшов на Рівненщині з-під пера професора, першого проректора Острозької академії Петра Кралюка. 

Твір "Сильні та одинокі" став продовженням серії белетризованих біографій видатних представників української держави написаних професором Петром Кралюком. Автор зображував історичні портрети Мелетія Смотрицького, князя Василя-Костянтина Острозького, гетьмана Івана Мазепи та інших. Цього разу центральною фігурою книжки став Степан Бандера. На жаль, нині відомо мало фактів із життя провідника українського визвольного руху. Це і спонукало автора зачепити болючу для України тему і обрати досить суперечливу постать.

Петро Кралюк, перший проректор НаУ "Острозька академія":

- Події останнього часу, коли Степану Бандері присвоїли звання Героя України, а потім відмінили – це певним чином, стимулювало мене до написання цього твору. Хотілося, щоб про Степану Бандеру та його реальну біографію довідалися наші люди.

У своєму романі Петро Кралюк зображує Степана Бандеру не лише як Героя України, яким на думку автора він беззаперечно є, а й як людину зі своїми страхами, слабинками і водночас потужною силою духу. Письменник не відділяє постать Бандери від історичної доби зародження українського визвольного руху, а намагається осмислити той період і провести паралель сьогоденню.

Петро Кралюк, перший проректор НаУ "Острозька академія":

 - Ви знаєте, коли я почав цікавитися діяльністю Степана Бандери, коли опрацьовував його деякі твори, я прийшов до висновку, що це був геніальний політик, який міг передбачити багато речей. Саме такої людини нині бракує для України.

У своєму художньо-документальному творі, письменник намагається бути якомога об’єктивним у портретних зображаннях героїв. Майже всі описи підкріплюються посиланнями на наукову літературу. І лише в уявній розмові Степана Бандери та князя Яреми Вишневецького, відчутний авторський політ фантазії. Проте, на думку критиків, цілком виправданий та доречний. 

Петро Кралюк, перший проректор НаУ "Острозька академія":

- Я намагався представити Степана Бандеру як різносторонню людину. Як людину, яка мала свої слабкості, позитиви і негативи. Таким, яким він був. Інша справа, на скільки мені це вдалося. Про це скажуть читачі.

 

Схожі статті