+380673870816 +380673870816

На Рівненщині набувають поширення масові звернення щодо тиску колекторських фірм

Десятого грудня увесь світ відзначає День захисту прав людини. Конституція України визнає за кожним громадянином право на вільний розвиток своєї особистості, але тільки в тому разі, якщо при цьому не порушуються права та свободи інших людей. Проголошуючи рівноправність усіх громадян і їх рівність перед законом, у ній відкидається можливість привілеїв або обмежень за статевими, расовими, політичними, релігійними ознаками чи переконаннями. 

Про те, що в Україні порушуються права людей – ні для кого не секрет. Втім, як розповіли у місцевому представництві Міжнародного комітету захисту прав людини, скарг останнім часом стало ще більше. Рівняни лише письмових звернень за останній рік подали понад сім десятків. Не меншою є чисельність консультацій, які просто не реєструвалися. Переважно вони стосувалися невиконання законодавства.

Андрій Друзенко, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини в Рівненській області:

- Надходили звернення, що органи державної влади, будь-то прокуратура, міліція, не реагують на їхні прохання – це найпоширеніше. Друге, по рейтингу, я б так сказав – це невиконання законодавства, ті існуючі закони по соціальному захисту.

Чимало питань стосувалися тиску органів виконавчої влади на підприємців, тим паче у світлі останніх подій в державі. Усі вони переважно вирішуються на користь потерпілих, але така перемога коштує чималих зусиль юристів.

Наразі на Рівненщині популярними є масові звернення щодо тиску колекторських фірм, їх методів роботи з боржниками і, навіть, після погашення заборгованості.

Андрій Друзенко, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини в Рівненській області:

- Чимало скарг з Городищенської колонії. Там люди неналежно утримуються, заставляють їх робити більше, ніж треба.

Окрім того, пан Андрій розповів про випадок, коли одному з ув’язнених колонії півроку не сповіщали про те, що його аналізи на ВІЛ-інфекцію виявилися позитивними. А отже шість місяців він не отримував ліків. Головне, що повинні знати громадяни, наголосили юристи, те, що подібні факти замовчувати не варто. Усі свої права можна і треба відстоювати.

Схожі статті