+380673870816 +380673870816

На Рівненщині ліквідовано лабораторію, яка займалася діагностикою раку та пухлиноподібних захворювань

Віднині в Рівненській області не існує централізованої цитологічної лабораторії обласної клінічної лікарні, яка займалася ранньою діагностикою раку та пухлиноподібних захворювань. Її було ліквідовано згідно наказу обласного управління охорони здоров’я. Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної організації Української Народної Партії.
    Діяльність лабораторії сприяла значному поліпшенню показників із профілактики та діагностики раку. Аналіз останніх 15 років показав, що ефективність гінекологічних профілактичних оглядів в області зросла майже у 10 разів; в 4,5 рази підвищилась питома вага активно виявленого при профогляді до числа вперше зареєстрованих випадків раку шийки матки; у 6 разів збільшилася кількість ранніх, доклінічних форм захворювання; на 32 відсотки знизилася захворюваність та на 34 - смертність від раку шийки матки. Ці показники є одними з найкращих в Україні.
    Нагадаємо, ліквідація установи стала одним із етапів реалізації масштабних плани Міністерства охорони здоров’я щодо так званої оптимізації лікувальних закладів. За словами самих медиків, так звана реорганізація медичних установ нічого доброго суспільству не принесла. На ділі такі реформи МОЗ передбачають не лише скорочення чисельності медичних працівників, а й функцій медичних установ. У нашому випадку – це знищення цитологічної лабораторії в Рівненській обласній клінічній лікарні.
    Раніше цитологічна лабораторія РОКЛ обслуговувала 12 районів області та всі обласні медичні заклади Рівного, за винятком онкодиспансеру. За рік тут проводилося близько 200 тисяч досліджень. Штат лабораторії налічував 23 посади. 
Більшість медичних працівників під маркою реорганізації потрапили під скорочення без подальшого працевлаштування. Як наголошують лаборанти, їхнє скорочення не було погоджено ані з колективом, ані з профспілкою. Їм лишень пояснили, що цитологічну службу треба, чомусь, перевести в онкодиспансер. В той час, коли основним принципом медицини – виявленням хворих, займається загальнолікарняна мережа, а у диспансери направляються або підозрілі хворі, або з конкретними діагнозами.

Схожі статті