+380673870816 +380673870816

На Рівненщині до Свято-Успенського Липівського монастиря проклали нову дорогу

Нині Рівненщину все більше популяризують як туристичний край. Однак мало хто знає, що в селі Липки Гощанського району існує Свято-Успенський чоловічий монастир. Поблизу нього протікає дивовижне джерело, яке славиться своїми цілющими властивостями. Можливо, паломників до чудотворних місць прямувало б і більше, аби не жахливий стан доріг до села. 

На цій землі ще в 20-х роках був побудований скит, кажучи сучасною мовою, філіал Почаївської лаври. Вирувало монастирське життя тут до 1951 року, згодом більшовики вщент знищили святиню. І лише в часи незалежної України монастир знову відродився. Сюди почали прямувати паломники і одужувати від цілющих властивостей тамтешнього підземного джерела, а в келіях поселилися монахи.

Єрмоген, архімандрит, настоятель Свято-Успенського Липівського чоловічого монастиря:

- Паломники звідусіль приїжджають. Росія, Білорусь, Польща, Німеччина. Чутка йде. Звичайно, можна було б і більше їздити, але дорога в нас зроблена бруківкою. Недобра дорога.

Архімандрит Єрмоген розповів, що певно Бог почув молитви прихожан та монахів. Адже до села Липки вже прокладають нову дорогу. Радіють з того усі, найбільше - прості селяни.

Надія Романівна, жителька с. Липки:

- Дорога тут дуже погана була. Ми два роки як тут купили хату, то не могли доїхати, буксували.

Десять кілометрів новенького асфальтного покриття робочі вже проклали. Планують ще п’ять у самому населеному пункті. Один кілометр такого дорожнього комфорту коштує півтора мільйона гривень. Гроші виділяє держава.

Анатолій Юхименко, заступник голови Рівненської ОДА:

- В цьому році ми із службою автомобільних доріг намітили по області "болючі" місця. Треба забезпечити нормальний доїзд до сільських населених пунктів "Швидкої допомоги", забезпечити нормальним автобусним сполученням з районним, обласним населеним центрами і відновити якусь соціальну справедливість для людей, які живуть на селі.

Поки дорогу прокладають, в монастирі готуються прийняти більшу кількість паломників. Навіть купель для занурення у води святого джерела збудували. Мріють на своїй території возвести ще один храм. І недарма, адже Свято-Успенський Липівський чоловічий монастир стане одним із об’єктів туристичного маршруту Рівненщини.

Схожі статті