+380673870816 +380673870816

На Рівненщині для ветеранів АТО запровадять етноосвіту

Фото пресслужби РОДА

На Рівненщині стартує проєкт «Етноосвіта для ветеранів АТО». Це курс вивчення культурної спадщини Полісся, здобуття практичних навичок у сфері народних промислів та мистецтв з метою профорієнтації, арт-терапії за допомогою традицій та пізнання Рівненщини, як туристично привабливого регіону України. Ідея проєкту полягає у створенні освітньо-практичної платформи для творчого саморозвитку ветеранів АТО засобами саме традиційної народної творчості, які побутують і сьогодні, застосовуючи туристичні аспекти. Наприклад, поїздки та подорожі до осередків культурної спадщини краю.

«Бійці, які проходять реабілітацію в КЗ «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР потребують залучення мистецької складової для психологічного та морального відновлення. Для них важливо не тільки «стати на ноги», але й знайти себе у соціумі, самореалізуватися, як особистість, знайти свою суспільну нішу і стати вагомою повноцінною частиною свого народу, за який воювали! Цей курс дасть змогу не лише створити підгрунтя для арт-терапії, але й опанувати практики ремесел та народних мистецтв Полісся для подальшого розвитку, як хоббі чи заснування власного комерційної справи», - пояснює авторка проекту «Етноосвіта для ветеранів АТО», в.о. директора Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Баковецька. Повідомляє пресслужба РОДА.

З 13 листопада по 26 грудня при КЗ «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР будуть проводитися навчання та майстер-класи з різних напрямків поліських традиційних ремесел та мистецтв, з притаманними регіону «родзинками», розповідає начальниця управління культури і туризму ОДА Любов Романюк:

«Буде здійснено поїздки учасників проекту до найяскравіших осередків культурної спадщини Рівненського Полісся: села Крупового – колиски відродження серпанкового ткацтва, села Князівка - осередку бортництва (давньої форми бджільництва), Сарненського історико-етнографічного музею – скансену житла і побуту поліщуків 19 ст. - поч. 20 ст. тощо».

Наприкінці курсу відбудеться проведення підсумкової виставки-продажі робіт декоративно-ужиткового мистецтва Рівненського Полісся, виготовлених учасниками-ветеранами АТО, а також виступів фольклорного колективу в складі учасників проєкту.

Схожі статті