+380673870816 +380673870816

На Острожчині меценат розпочав реконструкцію історичної пам’ятки

Про козацький рід на увесь світ, або як Межирічі День села відзначали. Цими вихідними село Межирічі Острозького району відсвяткувало свою 616 річницю. Спеціальний подарунок – реконструкція історичної пам’ятки Заславської брами. Місцеві люди кажуть, що вікова споруда руйнується та несе реальну загрозу для перехожих. А взявся за відновлення архітектурної пам’ятки відомий благодійник та підприємець Олексій Хахльов.  

616 День народження Межирічів люди зустріли усім селом. У місцевому будинку культури урочисте свято. Тут презентували та освятили відновлений герб. Востаннє він тут був ще у ХVIII столітті. Відтоді про нього згадки і загубилися. А працював над розробленням втраченої візитівки села відомий історик Микола Бендюк.

Микола Бендюк, історик:

- Чим славляться Межирічі? Монастирем. Це село, яке лежить між двома річками. Я підсвідомо відтворив той герб, який був у ХVIII столітті, хоча я його не бачив, і от сьогодні ми його презентували.

Окрім цього, спеціально до свята, поблизу Межиріцького монастиря розпочалася реконструкція пам’ятки національної архітектури Заславської брами. Історичній споруді більше 500 років. Вікове каміння під впливом часу руйнується та падає майже на голову, розповів старожил села Володимир. Майже півстоліття на небезпеку ніхто уваги не звертав: ні влада, ні тутешні бізнесмени.

Володимир Левчук, місцевий житель:

- Ніхто там нічого не робив. Років 40 тому львівська організація зробила ремонт, але вже руйнується. Там же люди ходять, там аварійно.

Відновлення архітектурної пам’ятки ініціював Олексій Хахльов. Найближчим часом, запевнив він, Заславська брама буде відреконструйована.

Олексій Хахльов, ініціатор проекту "Козацькому роду нема переводу": 

- Ми просто знайшли декілька квадратних метрів руберойду, каміння і щебеню та вирішили зробити конкретну справу - реставрувати, привести до нормального стану.

Козацькому роду нема переводу, переконаний Олексій Хахльов. Але про це мало знають діти. Тому і організував сімейний конкурс на кращу презентацію свого родоводу. Переможці отримали від бізнесмена ноутбуки, поїздки до аквапарку та велосипеди.

Олексій Хахльов, ініціатор проекту "Козацькому роду нема переводу": 

- Це була така думка, як об’єднати людей по крові. Щоб дитина через дитячий конкурс дізналася в повній мір про свою сім’ю і врешті, дійшла до родоводу. 

Працювала над родовим деревом і учениця Межиріцької школи Ульяна. Вона розповіла, що до створення художнього шедевру долучилася вся сім’я.

Ульяна, учениця Межиріцької школи:

- У цьому родоводі я розмістила всю свою родину. Мені про наш рід розповіла бабуся. Мене це дуже захопило.

Межирічі - перше на Острожчині село, яке має стільки історичних пам’яток, переконаний його сільський голова. Тому й привабливе для туристів.

Микола Губернюк, голова Межиріцької сільської ради:

- Туристів з кожним роком до нас приїздить все більше. Тут є на що подивитися. 

Зробити Рівненщину, зокрема і Острозький край туристичною Меккою, мріє і Олексій Хахльов. Для цього планує зібрати команду однодумців та створити тут інвестиційно привабливий клімат.

Схожі статті