+380673870816 +380673870816

Мін'юст оприлюднив звіт GRECO про виконання Україною антикорупційних рекомендацій

Міністерство юстиції оприлюднило Другий додатковий звіт про стан виконання Україною рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), наданих за результатами першого та другого раундів оцінки нашої держави. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.
    Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, звіт стосується виконання 17 рекомендацій GRECO, які раніше були визнані такими, що виконані частково. Згідно із Додатковим звітом із 17 рекомендацій, виконання яких тривало, Україна частково виконала 10 рекомендацій та не виконала 3 рекомендації.
    У своєму звіті GRECO звертає увагу на позитивні зрушення у виконанні низки рекомендацій. Зокрема, йдеться про створення антикорупційного органу з питань антикорупційної політики, прийняття Національної антикорупційної стратегії та плану дій з її реалізації, удосконалення законодавства щодо здійснення державних закупівель тощо.
    Водночас GRECO відзначає, що деякі рекомендації, висвітлені в звіті, все ще потребують значної уваги. Насамперед, це стосується збільшення представництва громадських організацій у складі Національного антикорупційного комітету та більш широкого залучення громадськості до формування та реалізації державної антикорупційної політики, паралельного існування кримінальної та адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, незалежності здійснення аудиту місцевих бюджетів та відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення.
    Довідково. Україна приєдналася до Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) 1 січня 2006 року. Тим самим держава надала згоду проходити оцінку з боку GRECO щодо імплементації в національне законодавство положень Кримінальної та Цивільної конвенцій Ради Європи проти корупції, Керівних принципів боротьби з корупцією Ради Європи, прийнятих у рамках виконання Програми дій проти корупції, схваленої Радою Європи.

Схожі статті