+380673870816 +380673870816

Лише третина спадщини в Україні оформлена заповітами

Лише третина спадщини в Україні оформлюється заповітами. Про це свідчать щорічні статистичні звіти про роботу державних та приватних нотаріусів. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.
    Так, за словами Міністра, наприклад у 2011 році в Україні отримали свідоцтва про право на спадщину за заповітом лише близько 30 відсотків спадкоємців. Решта 70 відсотків – отримали право на спадщину за законом. Схожа статистика була зафіксована й у попередні роки. Зокрема, у 2010 році за заповітом отримали право на спадщину близько 30 відсотків спадкоємців, за законом – близько 70. У цьому контексті Міністр відзначив низьку активність українців щодо юридичного захисту майнових прав, зокрема й у шлюбі.
    Так, згідно зі статистичним звітом нотаріусів, щороку українці нотаріально завіряють близько 150 тисяч заповітів. При цьому заповіти подружжя складають у загальній кількості мізерну частку. Наприклад, у 2010 році заповіти подружжя склали лише 0,1 відсотка від загальної кількості заповітів, у 2011 році – 0,15 відсотка. 
    Практично не набув популярності в Україні й інститут шлюбного контракту, який дозволяє юридично регулювати майнові відносини між подружжям, визначати їхні майнові права та обов’язки, зокрема після розірвання шлюбу. Так, наприклад, протягом восьми років дії Сімейного кодексу України можливістю укласти шлюбний договір скористалося лише близько 7,5 тисяч подружніх пар. З них, майже 1,5 тисячі – у 2011 році. При цьому, як свідчить нотаріальна практика, часто шлюбні договори укладаються подружніми парами, де один з подружжя є іноземцем. 

Схожі статті