+380673870816 +380673870816

Краєзнавчий музей Рівного поповнився нагородами Тараса Бульби-Боровця

Сьогодні Рівненський обласний краєзнавчий музей поповнився нагородами відомого українського військового і політичного діяча Тараса Бульби-Боровця. Впродовж довгого часу вони зберігалися в Канаді, у племінниці отамана. 

Тарас Бульба-Боровець був відомою українською постаттю, тому його нагороди мають неабияку цінність. Орден та військовий хрест на терени нашої області з Канади, привезла голова Березнівської громади конгресу української інтелігенції Алла Куц. Там вони зберігалися у племінниці отамана – Марії Лантух. Нещодавно пані Марія вирішила, що нагороди повинні повернутися на Батьківщину Тараса Бульби-Боровця.

Алла Куц, голова Березнівської громади конгресу української інтелігенції:

проживаючи в США, Бульба-Боровець не прийняв громадянство штатів. Він залишився українцем із громадянством Української Народної Республіки. Він потрібен Україні. І ці нагороди повинні бути на його кітелі у рівненському краєзнавчому музеї.

Цінність цих нагород надзвичайно велика, адже в той час, як розповів завідувач відділу інституту дослідів Волині Ігор Марчук, все, що було під грифом українського Тризуба безжалісно нищилося.

Ігор Марчук, завідувач відділу інституту дослідів Волині Рівненського обласного краєзнавчого музею:


епоха ця привела до того, що багато речей, документів, фотографій, або пропали, або свідомо знищили. Зараз ми різними способами поповнюємо наші експонати. Ці нагороди мають велике значення, по-перше, постать Бульби-Боровця цікава для нашого краю, по-друге, це дійсно його оригінальні речі.

На жаль, увесь особистий архів отамана, який зберігався в Канаді згорів під час пожежі. Проте, Алла Куц написала книгу на основі невідомих документів з особистого архіву Тараса Боровця "Своя державність, збройна сила, віра Христова. Матеріали німецького архіву командувача УПА Тараса Боровця". На сьогоднішньому заході відбулася презентація цієї книги, над якою авторка працювала близько трьох років.


110913_Taras_Borovec sferadesigner

Схожі статті