+380673870816 +380673870816

Хто засіє паї людей?

     Земля і люди – вічна тема для українців. У селі Стадники, Острозького району це питання переповнило чашу терпіння. У 2006 році селяни віддали свої паї в оренду підприємству "Зірка". Договір, який це засвідчував не був зареєстрований у державному реєстрі гідним чином, а тому не має юридичної ваги. Тепер, коли орендар не виконує свої зобов’язання, перед людьми постала проблема – хто засіє землі цієї весни, адже польові роботи почалися, а угіддя пустують? Бажаючі звичайно є, але поки попередній договір не скасують або не розірвуть, інших орендарських взаємин селяни мати не можуть.

     Звинувачують люди у цих діях компанію "Інсеко", яка викупила корпоративні права підприємства "Зірка" і претендує на ці землі. Останні ж вважають договір дійсним, а звинувачення у протиправних діях зі свого боку відкидають. У райдержадміністрації ситуацію знають. Кажуть, що орендар не виконував своїх зобов’язань, а це уже підстава для розірвання договору.

     Виступили на боці людей представники Всеукраїнського об'єднання "Свобода", надавши організаційну та юридичну допомогу. Так, правник Ярослав Калька зазначає, що у селян взагалі не повинно бути проблем. Якщо договір не зареєстрований, то і юридичної сили він не має. Вони можуть вибирати орендаря вільно і безперешкодно.

     Як виявилося перепони людям чинили в управлінні Держкомзему. Останні, прийшовши на зустріч з громадою, домовилися, що від завтра, люди зможуть приходити по 10 осіб у день і реєстровувати договори з новими орендарями.


110413_Inceko sferadesigner

Схожі статті