+380673870816 +380673870816

Хто такий "домком" і що він робить?

У приміщенні Будинку вчених відбувся круглий стіл на тему: "Механізми залучення мешканців Рівного до управління своїми будинками". Зокрема йшлося про впровадження посади "старшого по будинку". Організаторами заходу виступили Рівненський центр "Соціальне партнерство" та Громадянська мережа "ОПОРА". 

У Рівному продовжується громадське обговорення положення "старшого по будинку". Нагадаємо, подібна практика вже встигла успішно зарекомендувати себе у Вінниці, де "домком" стає комунікатором між жителями багатоповерхівки та житлово-комунальними підприємствами. 

14 лютого на засіданні громадської ради її члени у ще сирому проекті знайшли певні недоліки: невизначений термін повноважень старшого по будинку та не прописаний механізм його обрання.

Сергій Пінчук, співавтор проекту:

- Були внесені такі пропозиції. Для будинків де більше ста квартир потрібно проводити конференцію представників із кожного під’їзду, щоб вони вибирали старшого по будинку. Бо зібрати там більше ніж в 100-квартирному будинку 51 % мешканців практично не реально.

Також на громадських слуханнях активно обговорювалося питання розміру муніципальної пільги на оплату комунальних послуг квартири в якій проживає "домком". Зараз співавтор проекту враховуючи думку громадськості прийшов до висновку, що пільга не повинна бути однаковою для усіх.

Сергій Пінчук, співавтор проекту:

- Запровадити диференціацію муніципальної пільги. В менших будинках "домкоми" будуть мати меншу пільгу за сплату комунальних послуг, а в більшому будинку - більшу. Бо об’єм робіт набагато більший.

Перед прийняттям положення старшого по будинку, на наступній сесії Рівнеради цей проект ще пройде через не одне громадське обговорення. Адже чим більше конструктивних ідей, тим досконалішим вийде проект.

Схожі статті