+380673870816 +380673870816

Халатність у білих халатах: як медики з вірних клятві Гіппократа в хапуг перетворюються (ВІДЕО)

Випадок, що трапився наприкінці 2015-го у Рівненській обласній лікарні  наробив чимало галасу. На руках у батьків помер  п’ятирічний хлопчик. Дитину можна було врятувати, впевнені близькі. Вони досі вимагають, аби винних покарали. А  родина ледь встигла вирвати дитину від непрофесійних лікарів Здолбунівської районної лікарні. Дякувати Богу малюк вижив, його порятували в іншому медзакалді. Але на все життя Лук’янчик залишився інвалідом, хоча цього можна було би уникнути.

Правоохоронці навіть справу порушили проти лікаря-інефкціоніста. Втім, минув рік, і її просто закрили за нестачею доказів. У ЗМІ усе частіше повідомлять про смерть пацієнтів через невчасно або не професійно надану допомогу.

Наталія, втратила чоловіка:

- Мама підійшла до чоловіка, поцілувала його в лоб. Кричить: «Чого він такий холодний? Рятуйте мою дитину! Чого ви нічого не робите?».

Чоловік цієї жінки також помер. Його не врятували після травми на мотоциклі. Не змогли, чи не захотіли, вже не з’ясуєш. Та й ніхто особливо і не береться. А майже усі лікарі, що ставали фігурантами скандальних трагічних випадків, продовжують  працювати і будувати медичну кар’єру.

Листопад 2015-го. У Рівненській лікарні скандал. Померла п’ятирічна дитина. Малого госпіталізували з підозрою на апендицит. Втім уточнювати, що  з дитиною та проводити бодай якусь діагностику, черговий лікар чомусь не став. Кажуть, лише один раз оглянув і зник. Дитині ставало дедалі гірше, а медики немов не помічали цього.

- Вона робить укол, а він вже не реагує на той укол. Я дитя взяв на руки, після того уколу, дитя вже не те, вже марить, вже не те говорить. Почав кричати: «Робіть щось! Чого ви кричите? Кажу, в мене дитя помирає»,  «Чекайте, в нас «планьорка», - Сергій, батько померлого хлопчика.

А далі, немов, у страшному кіно. Поки у медиків «планьорка» дитина  вмирає на руках у батька. А що лікар? Нічого! Тієї ночі на чергуванні був Костянтин Думановський, тодішній завідувач  відділенням планової хірургії, куди і поступив хлопчик. Зрозуміло, що лікар не знайшов бодай якихось слів на своє виправдання.

Батьки переконані, втратили сина, бо медики банально чекали, що їх задобрять грошима. Шоковані та убиті горем Антонюки вимагають справедливого покарання винних у смерті дитини. Головний лікар пообіцяв службове розслідування.  До рук журналістів потрапляє аудіозапис з комісії лікарів,  яка вивчає питання.

Прийшли в ординаторську. Лікар, телефоном присвітив і записав, що треба ввести «Анальгін» з «Димедролом».

- Що, телефоном присвітив?

- Листок призначень, бо світло не світилося, то телефоном присвітив. Прийшли сказали, що температура не падає.

- До хворого не ходив?

- Не ходив.

- От у тому і питання,

- Що, пізно?

- Що, будете таке на камеру розказувати чи ще комусь?

- Ні, таке не будемо.

Публічно провину Думановського ніхто із медперсоналу підтвердити не наважився. Воно і зрозуміло. Адже, як з’ясував «Народний контроль», молодий лікар із професійної династії. Син із такої родини мав би шанувати клятву Гіппократа чи не з пелюшок. Отже,  у свої 30 Костянтин Думановський  вже завідуючий відділенням дитячої хірургії, куди і поступив Миколка Антонюк.

Січень 2016-го. За результатами однієї з місцевих експертиз, Рівненського медика Думановського виправовують, у тому ж таки обласному управлінні охорони здоров’я. Такі висновки експертів неабияк обурили громадськість. Активісти вийшли з акцією протесту під назвою «Карантин безкарності». Люди переконані: лікарі прикривають свого колегу і усіляко перешкоджають встановленню справжньої причини смерті хлопчика

Перша причина смерті - це було ГРВІ, друга причина - хвороба Крона. Так само, від медиків ми чули думку «туберкульоз». Також, в цій довідці вказано, що в дитини є ознаки гепатиту, вкрай рідкого, - Ліана Диновська, активістка «Народного Контролю».

А тим часом на гарячу лінію «Народного Контролю» приходить скарга. У Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичного центрі медперсонал наловчився заробляти ліву копійку  в обхід державній касі.   Журналісти «Народного Контролю» вирушають на діагностику, аби переконатися, чи справді ця схема діє у медзакладі. Як навчила наша скаржниця, звертаємося до продавчині газет. І справді, спрацьовує!

- Йдіть у 705-ий кабінет, 7-ий поверх. А я передзвоню і медсестричка по вас вийде.

У кабінеті ультразвуку проходимо процедуру і  викладаємо за неї сотню прямо там. Ба більше, медсестра закликає нас розповісти іншим, як можна обійти офіційні платежі. Отже,  ціна за процедуру УЗД однакова -100 гривень, що в касу, що в кишеню лікарю, яка вочевидь ділиться із люб’язною газетяркою, про що ми і повідомили керівника закладу. Той був щиро обурений схемою колег і пообіцяв розібратися.

- На звернення активістів від «Народного Контролю» ми створили робочу групу по розслідуванню даного інциденту. В найкоротший термін будуть розглянуті дані питання, - Роман Шустик, головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру.

Січень 2016-го. Справа Думановського дійшла аж до МОЗ. Міністерська комісія таки визнає, лікар не надав дитині вчасної допомоги.

- Смерть Миколки Антонюка сколихнула Рівненщину. Небувало той спротив активу міста, залучення великої кількості людей - не дало можливості зам’яти цю справу. Сподіваємося, що логічне і справедливе завершення, все-таки, на цей раз буде, - Дмитро Сільман, лідер «Народного Контролю» Рівненщини.

Після нашого експерименту у діагностичному центрі Рівного минуло кілька місяців. Чи підторговують досі там процедурами з-під прилавку,  з’ясовуємо за тією ж схемою. Колишньої газетярки, що підробляла рекламним агентом кабінету діагностики, ми вже не побачили. То ж ідемо далі - відразу до кабінету УЗД.

- Направлення не маєте?

- Ні, просто вирішила перевіритись.

- Роздягайтесь, лягайте.

Обстеження завершено. Пацієнтка, вона ж активістка «Народного Контролю», нарешті цікавиться, скільки ж має заплатити за таке задоволення? Що з мене?

- Що з мене?

- Підійдете в реєстратуру.

- Там, де брала талончик?

- Так, там.

В реєстратурі ми також не заплатили жодної копійки.  Тож, «Народний Контроль» і далі слідкуватиме, аби у наших медзакладах лікували, а не обкрадали лікарню та хворих. А за здоров’я пацієнтів відповідали кваліфіковані, а не псевдоспеціалісти.

Схожі статті