+380673870816 +380673870816

Газ для мешканців Рівненщини не подорожчає

У розпал зими про обсяги споживання газу на Рівненщині, результати економії енергоресурсу та перспективи переходу на альтернативні види палива говорили під час прес-конференції представники обласної влади, а також ПАТ "Рівнегаз", "Теплотранссервіс" та "Рівнетеплоенерго".  

У часи газової нестабільності в Україні, мешканці Рівненської області за послуги користуванням блакитним паливом платять справно. Заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак розтлумачив чому попри такі показники, Рівненщина займає чи не останнє місце із розрахунку і має борг у сумі понад 123 мільйони.

Володимир Новак, заступник голови Рівненської ОДА:

- Область, промисловість і всі категорії спожили один мільярд двісті сорок вісім з половиною мільйонів кубометрів. А підприємство "Рівнеазот" має більше півтора мільярда заборгованості за спожитий газ. І якщо ми з вами розрахувалися на 101 % за всіма платежами, то більше мільярда заборгованості по підприємствах і тягне нас на останнє місце.

Що ж до інших послуг, то рівень розрахунку області за електроенергію становить 99, 6 %, за постачання води більше ста і 94 за послуги з утримання прибудинкових територій. Зі своїми боргами підприємства теплоенергетики розрахувалися на 64 відсотки. Причиною стала і не окупність тарифів, і минулорічні борги - 30 мільйонів гривень. Аби залатати дірки та зекономити, чиновники нині стали звертатися до альтернативних видів палива – енергетична верба, щеп, торф тощо. 75 теплоагрегатів вже підживлюються у такий спосіб. Зокрема у Рівному не так давно запрацювало два котли на щепі на вулиці Поліській і Курчатова. Вже є проекти котелень такого ж зразка в Клевані та Олександрії. Фахівці розповіли, що повністю перейти на такі котельні - неможливо.

Степан Коропецький, директор ТОВ "Рівнетеплоенерго":


- Звичайно, що перевести всі котли на альтернативне паливо – це великі затрати, нам потрібні будуть і приміщення, і транспортування, і зберігання. Це процес, який на наших об’єктах не всюди вдасться зробити.


Незважаючи на цьогорічну масштабну газифікацію сіл Рівненщини, мешканці області спожили газу на 20 мільйонів кубометрів менше, ніж у 2010. Надалі економити, вважають спеціалісти, допоможе Указ Президента, яким передбачається встановлення в кожній оселі лічильників.

Петро Дубас, голова правління ПАТ "Рівнегаз":

- Де є плити і колонки, то ми повинні встановити лічильники до 2016. І до 2018 року буде встановлено лічильники абсолютно всім абонентам і на газову плиту.

Ціни ж на газ для мешканців області, які не підвищувалися протягом півтора року і надалі будуть стабільними, запевняють чиновники. Проте, це не стосується промисловців для яких плата з першого січня вже подорожчала майже на 4 відсотки.

Схожі статті