+380673870816 +380673870816

До Рівного завітала відома поетеса Галина Могильницька

22 вересня до Рівного завітала відомий український педагог, публіцист, поетеса, лауреат премії імені Василя Стуса Галина Могильницька. Впродовж десятиліть вона була одним із найактивніших членів одеського руху опору комуністичному режиму та одним із зачинателів руху за створення Української Помісної Православної Церкви. 

Галина Анатоліївна Могильницька народилася в Одесі, в родині педагогів, яка належить до однієї із найстаріших і найбільш розгалужених педагогічних династій України. Дитинство її протікало в мальовничому селі Криве Озеро Миколаївської області. У 1954 році пані Галина вступила до Одеського фінансово-кредитного технікуму. Згодом, її виключили з комсомолу, а потім і з навчального закладу за відвідування церкви та відстоювання свого конституційного права на свободу віросповідання.

Галина Анатоліївна є однією із зачинателів руху за створення Української Помісної Православної Церкви. Перший храм, який вона відновила - в рідному селі, в минулому був спортивним залом. Після ремонтних робіт у Кривоозерщині з’явилася, хоч і невелика, проте "своя українська" церква. На цьому пані Галина не зупинилася, адже православна церква московського патріархату, була не в захваті від таких ініціатив.

Галина Могильницька, відмінник освіти України, поетеса:

коли вже заварилася війна довкола нашої церкви, що вона не канонічна, то я почала займатися цим питанням ширше. І я вже вийшла на загальноукраїнський рівень.

Згодом Галина Могильницька переїздить в Одесу, де так само займається відродженням храмів. Поетеса розповіла, що приміщення, яке мало переродитися у церкву було всього 8 квадратних метрів, проте і це не завадило народитися новій святині.

Галина Могильницька, відмінник освіти України, поетеса:

в 97 році ми вперше святили паску в тому храмі. Були тільки стіни. Ми поприбирали, пообмітали, вбрали все рушниками, іконами і зробили вівтар. Освятили і служили пасхальну службу вже в цьому храмі.

Окрім того, Галина Могильницька завжди писала вірші, втім тодішня влада не тільки не дозволяла друкуватися поетесі, а ще й переслідувала. Тільки згодом пані Галина змогла писати відкрито. За словами організатора зустрічі поетеси з рівнянами Романа Коваля, попит на таку творчість є.

Роман Коваль, організатор зустрічі:

на моє глибоке переконання, не так багато істориків звертаються до історії української церкви. Українська церква - це насамперед переслідувана церква, адже навіть до цього часу йде боротьба на теренах України з московським патріархатом. 

До Рівного Галина Могильницька завітала вперше, вона із задоволенням зустрілася із мешканцями нашого міста, презентувала власні книги, розповіла про своє життя, а насамкінець навіть заспівала.


110923_Mogulnucka sferadesigner

Схожі статті