+380673870816 +380673870816

До Дня боротьби з туберкульозом у Рівному пройшов круглий стіл за участю медиків нашого краю

В рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у Рівному пройшов круглий стіл за участю медиків нашого краю. Зібралися вони, аби ще раз обговорити нагальні проблеми з профілактики та лікування епідемії ХХІ століття. 

Туберкульоз в першу чергу передається повітряно-крапельним шляхом, тому поширення інфекції вже досягнуло глобальних масштабів. Україну просто накрило хвилею цієї недуги. Фтизіатри заспокоїли, що Рівненщина не входить до числа лідерів з розповсюдження туберкульозу. Проте і радіти низьким показникам місцеві лікарі не поспішають.

Микола Ординський, обласний фтизіатр:

- Мультирезистентна форма туберкульозу зараз поширюється і становить національну загрозу. Рівненщина має 184 випадки цієї хвороби. Лідирують Дніпропетровська, Донецька і Харківські області, потім Одеська, а потім вже Рівненська область.

В обласному центрі ситуація лікування туберкульозу двояка. З одного боку медики констатують зменшення смертності від цієї хвороби, а з іншого - збільшення терміну лікування та його вартості. Вони пояснили це нестабільною економічною ситуацією.

Вікторія Покоєвчук, заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому:

- Що ж на це впливає? Безумовно - економічні моменти. От, через проблеми з централізованими поставками вакцини БЦЖ ми більше 2 тисяч виписали немовлят з пологових будинків без обов’язкового щеплення. Кошти на туберкулінодіагностику виділяються із місцевого бюджету. Тут ми питання закриваємо.

Не лише відсутність вакцини винна у беззахисності малюків від туберкульозу. Самі батьки не довіряють щепленням, побоюючись за життя немовляти. На жаль, останнім часом хвороба вражає молоді сім’ї, а вони, у свою чергу, інфікують власних дітей.

Оксана Малеш, обласний дитячий фтизіатр:

- Захворюваність у дорослих зміщується в бік молодого віку, від 18 років. Це молоді люди, які мають сім’ї, в яких є маленькі діти. На жаль, ці діти так само є контактними із туберкульозу.

Медики ж розраховують досягти високих показників у боротьбі з туберкульозом в Україні до 2015 року. Звісно, це за умови небайдужості людей до власного здоров’я. Лікарі радять, якщо впродовж трьох тижнів у вас не припиняється кашель, ви пітнієте, маєте поганий апетит - зверніться до протитуберкульозного диспансеру.

Схожі статті