+380673870816 +380673870816

До 2014 року у власність ОСББ повинні перейти усі житлові будинки Рівненщини

Чи потрібні місту й області ОСББ, чи вирішать вони усі нагальні господарські потреби краю? Та яким чином нині відбувається реформування житлово-комунальних підприємств? Про це та не тільки сьогодні говорили члени громадської ради із представниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та головними комунальниками області під час круглого столу. 

У 2011 році на Рівненщині створили 41 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, не дивлячись на те, що в цьому році на програму реформування житлово-комунального господарства з державного бюджету жодної копійки не було виділено. Відтак, за рахунок коштів місцевих бюджетів, власних підприємств все ж вдалося освоїти понад 33 мільйони гривень. У 2012 році на перехід до ОСББ держава вже передбачила певні фінанси, проте, незначні.

Леонід Павлюк, заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства Рівненської ОДА:

- В цьому році у бюджеті передбачено лише кошти на встановлення побудинкового обліку енергоносіїв, тобто тепла і холодної та гарячої води. На це передбачено лише 170 мільйонів гривень загалом для всієї України, хоча потреба області на це становить порядку 68 мільйонів гривень.

Відтак на плечі ОСББ лягає надто складне завдання – капітальний ремонт застарілих будинків.

ВолодимирЗленко, радник міського голови Рівного:

- Завдання основне – це залучення мешканців до управління будинками. Тому рахуємо, що для 50% будинків сьогодні можна і потрібно створювати ОСББ.

Однією з невирішених проблем, яка може ускладнити роботу ОСББ все ще залишається нечітке розмежування прибудинкових територій, вважає депутат Рівнеради Олександр Лащук.

Олександр Лащук, депутат Рівнеради:

- Це дуже велика проблема, бо потім як ми розділимо оцю землю, то ви побачите, що буде. А тим більше, що ОСББ може розпоряджатися цією землею, тоді будуть такі конфлікти, що місто просто не вилізе. Для цього виконавчі структури міської ради повинні мати чіткі розмежування.

Проте, не дивлячись на усі "за" і "проти", згідно державної програми до 2014 року у власність ОСББ повинні перейти усі житлові будинки, для Рівненської області – це близько 70 % від загальної кількості.

Схожі статті