+380673870816 +380673870816

Депутати Рівнеоблради готують переворот влади в області?

Фото - сайт "Рівне Медіа"

Нове скликання багате на скандали та підкилимний розподіл влади, призначення на посади “своїх” і перекроювання бюджету на засіданнях комісій. Те що за крісла тримаються усі, нині не є секретом. Однак, як виявилось, щоб утримати певних депутатів в більшості, керівництво ради готове навіть придумувати нові комунальні підприємства чи органи влади. Одним із таких називають “виконавчий комітет” Рівнеоблради, який депутати проштовхують до засідання сесії. Ми розбирались в перспективах створення депутатами нового органу влади.

 

Система управління по областях складається з місцевого самоврядування, тобто місцевих рад і державної гілки - адміністрації. Склад рад обирається на виборах, а голів адміністрації призначає президент і контролює їх роботу Кабмін. Саме в такій синергій працює Україна і механізм збалансованості. Рівненська адміністрація формує стратегію, збирає потреби по галузях і направляє їх депутатам. Це прописано ч.5 ст 75 Бюджетного кодексу України. Вже тоді депутати сесійно виділяють кошти, а адміністрація далі контролює збалансованість усіх процесів і функціонування життєдіяльності області. 

 

Однак, депутати вирішили, що було б не погано забрати собі повноваження адміністрації і планують створення, так званого, виконавчого комітету. Такі дії є незаконними, бо рада не може наділяти себе функціями, які не прописані у жодному законі (ст.19 Конституції України). Втім, Рівненщина не перша, кому прийшла ідея перевернути владу в регіоні. У 2006 році намагались змінити устрій Київська, Одеська та Харківська обласні ради. У 2014 році таке рішення прийняла Івано-Франківська обласна рада. Втім, усі вони були скасовані у судах. 

 

Зокрема тому, що такі історії можуть мати корупційний характер і бути нав’язаними країною-агресором. Саме так трапилось у Володимирці, що на Рівненщині. Як виявилось, У 2016 році Володимирецька районна рада голосувала за звернення до керівництва держави з пропозицією розглянути питання переходу, як було сформульовано в документі, до "договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в контексті розмежування повноважень та реформування місцевого самоврядування". 

 

Як виявилось, це звернення мало на меті дестабілізувати владу в Україні й пропагувалось російськими спецслужбами через Павла Золотарьова. Саме він за винагороду до 100 тисяч доларів лобіював такі рішення у різних радах країни. Після затримання він повністю визнав свою провину і був засуджений. 

 

Читати ТУТ.

В Законі України чітко прописані та розподілені повноваження рад і адміністрацій. Однак, як бачимо, політичні амбіції можуть настільки захопити, що окремі депутати ладні до дій, що не піддаються жодній логіці. Як от, приміром, на останній сесії забрали півмільйона гривень з коштів передбачених на надзвичайні ситуації в області й перекинули їх на комунальне підприємство, що обслуговує автомобілі обранців “Автобаза”. Та не минуло і місяця, як новопризначений керівник цього підприємства, за чутками - пролобійований фракціями ЄС та Радикальної партії, попався на хабарі. Цілком ймовірно, що створення органів влади під конкретних депутатів, які хочуть впливати на процеси в області, можуть виявитись “мильною бульбашкою”. Фінансування таких амбіцій обійдеться платникам податків у мільйони гривень, які знову ж перекинуть з важливих видатків на обслуговування новоствореного органу. І вже саме через це, такими перспективними рішеннями повинні зацікавитись правоохоронні органи.

Схожі статті