+380673870816 +380673870816

Чорнобильці Рівненщини обурені скороченням пенсій

Чорнобильцям Рівненщини та інших областей все ж вкоротять пенсії. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, з листопада всі виплати, що призначили судові рішення, перестануть нараховуватися у грошовому еквіваленті, а фіксуватимуться як державний борг. 

Колись ці люди жертвували своїм життям заради порятунку інших. Сьогодні ж, коли здоров’я та сил майже не залишилося, вони не сидять вдома, а змушені боротися за гідні пенсії. Чорнобильців згуртовувала постанова Кабінету Міністрів під номером 745, яка  із листопада вступає у дію та скасує виплати пенсії згідно із судовими рішеннями. 

Із запитанням чого їм очікувати у листопаді, чорнобильці звернулися до начальника Головного управляння Пенсійного фонду в Рівненській області Василя Петняка. Він розтлумачив, що у бюджеті навіть коштів на пенсійні виплати, згідно судових рішень, не передбачено. Хоча в електронних архівах ці суми начислятимуться, можливо як державний борг.

Василь Петняк, начальник ГУ ПфУ в Рівненській області:

- Я говорив у п’ятницю з Києвом, що будуть відпрацьовуватися оформлення судових рішень як державний борг. Як саме це буде робитися? Я зараз не готовий сказати.

Ліквідатор ЧАЕС Микола Опанасюк згідно із судовим рішенням отримував пенсію у розмірі восьми прожиткових мінімумів. З листопада вона становитиме 1300 гривень. Чи вистачить її на лікування, проживання, харчування – питання риторичне.

Микола Опанасюк, ліквідатор аварії на ЧАЕС:

- Таких людей є досить багато. Всі вони в один момент нічого не будуть мати. Закон не виконується. Це порушення Конституції України.

Таке рішення обурило ліквідаторів аварії на ЧАЕС по всій Україні. Вони розповіли, що такої чи подібної ситуації, яка склалася у нас, немає у жодній цивілізованій країні.

Георгій Хиля, голова обласного об’єднання "Союз Чорнобиль":

- Це рішення викличе масові акції. Це триватиме доти, поки держава не визнає свій борг перед людьми, які врятували і державу, і світ.

Чорнобильці Рівненщини вже готують листи-звернення до пенсійного фонду області, прокуратури, виконавчої служби. Частина людей вже завтра поїде до Києва відстоювати інтереси на загальнодержавному рівні, інша - зустрінеться з очільником області Василем Берташем. Чорнобильці запевняють, що свої права будуть відстоювати законно. Проте, вразі байдужості чиновників, масових акцій протесту не уникнути.

Схожі статті