+380673870816 +380673870816

Чиновники Рівненщини розмірковували про реалізацію адміністративно-територіальної реформи

Перший заступник голови Рівненської обласної ради Михайло Кривко взяв участь в онлайн-конференції. В режимі відеотрансляції, яка пов’язала між собою обласну та районні бібліотеки, він спілкувався з управлінцями та освітянами на тему: "Децентралізація влади крізь призму розвитку регіонів". 

До проведення такої конференції залучили усі райони нашої області. Їх представники мали змогу надсилати свої запитання у текстовому форматі та отримувати відповіді завдяки відеотрансляції у реальному часі. За словами учасників, таке нововведення дає змогу об’єднати чималу кількість людей над обговоренням доволі актуальної теми. Під час дискусії відносно шляхів децентралізації влади неодноразово наголошувалося на досвіді європейських країн.

Михайло Кривко, перший заступник голови Рівненської обласної ради:

- Якщо ми в кадровій політиці на ключові посади будемо розставляти людей не за принципом успішної роботи на попередньому місці, тоді це є підстава для того, щоб людині забезпечити більш значиму роботу і рухати людину з однієї посади на іншу, а не так як в нас. Це робилося за принципом по розрахункам за участь у виборах, за активну позицію, правильну чи не правильну то вже інше питання, то ми так нікуди не прийдемо.

Учасник конференції викладач МЕГУ Андрій Матвійчук виступав із доповіддю про місцеве самоврядування у зарубіжних країнах. Він розповів, що у нашій державі до такого складного та довготривалого процесу ставляться дещо легковажно, адже усі реформи пишуться за ніч, а реалізовуються за рік. Як приклад, гідний для наслідування, навів Данію.

Андрій Матвійчук, завідувач кафедри теорії, історії, держави і права та філософії МЕГУ:

- У Данії аби здійснити адміністративно-територіальну реформу майже 10 років проводили різноманітні дослідження. Як має відбуватися об’єднання, як має вирішуватися питання медичного забезпечення, школи, комунальна сфера енергетика і таке інше. Коли науковці озвучили усі варіанти, своє слово сказала влада і громада, лише тоді вони здійснили укрупнення муніципалітетів.

Адміністративно-територіальна реформа, яка хвилею прокотилася європейськими країнами, поступово дійде і до нашої держави. Проте, чи будуть готові до неї місцеві громади - залежатиме вже від того, як сьогодні на місцях готують керівні кадри та управлінців.

Схожі статті