+380673870816 +380673870816

Чи втілиться на практиці Закон "Про доступ до публічної інформації" ?

9 травня набув чинності Закон "Про доступ до публічної інформації". З цієї нагоди представники Міжнародного комітету захисту прав людини разом з Українською народною партією та іншими рівненськими організаціями провели під стінами Рівненської міської ради акцію під назвою "Тепер маєш право знати". 
     Цей закон передбачає оголошення відкритою будь-яку інформацію, якою володіють чиновники, окрім таємної чи конфіденційної. Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку переважного суспільного інтересу. Так, якщо вас цікавить певна інформація, яка не виходить за рамки закону, то все що необхідно - це написати інформаційний запит і впродовж 5 днів, посадова особа до якої ви звернулися повинна надати усю необхідну інформацію. Якщо ж чиновник цього не зробить, він порушить закон.
     Рівненські активісти вирішили перевірити як влада притримується літери нового закону, зібравши всіх охочих рівнян написати свій інформаційний запит. Що з цього вийде, покаже час. Адже на відповідь у посадовця є 5 днів. Так, люди, які прийшли сюди отримати відповіді на свої можливо і буденні але цілком серйозні проблеми, зможуть отримати їх наступного тижня.
     У рамках акції її учасники пробили собою символічну стіну, за якою раніше знаходилася інформація. Якщо влада охоче піде на письмовий контакт з рівнянами, можливо, вони почнуть більше довіряти чиновникам. Але радіти таким змінам, як стверджують організатори, ще зарано, адже певним політичним колам у верхівках влади такі нововведення не довподоби.


110511_Novuy Zakon sferadesigner

Схожі статті