+380673870816 +380673870816

Чи мають шанс на життя бездомні собаки?

Бродячі собаки на вулицях нашого міста вже стали звичною картиною. Разом з нею і тисячі людей, які фанатично мріють про "очищення" Рівного від чотирилапих. І лишень тих, хто вболіває за життя кожної собаки в нашій області, на жаль, досить мало. Серед них Аліса Мамчур, яка ще у 2002 році створила у місті приватний притулок для собак. 

Найкращим другом людини споконвіччя вважається собака. Історія знає тисячі прикладів, коли чотирилапі рятують людей, служать поводирями для незрячих та просто тішать своєю присутністю господаря. Втім, бездомні тварини на вулицях міста є одним із основних чинників аварійних ситуацій на дорогах та загрозою поширення епідемій небезпечних інфекційних хвороб. Як вихід - чимало людей готові винищити собак, тим самим вирішити проблему. І коли оточуючі чують про жінку, яка вже багато років свого життя та щоденної праці віддала братам нашим меншим, то вважають, що вона несповна розуму. 

Ще у 2002 році Аліса Мамчур почала рятувати бездомних собак у нашому місті. Наразі у неї 187 вихованців, більшість з яких завдячують своїм життям саме їй. А починалося усе з 39 песиків. Пані Аліса запевнила, що вона приймала б ще тварин, якби отримувала не тільки спонсорську допомогу, а й підтримку з обласної скарбниці. Адже окрім коштів, які витрачаються на харчування, лікування та загальне утримання, існують й інші потреби.

Аліса Мамчур, керівник Рівненського приватного будинку для собак:

- На даний час дуже не вистачає будинку і звичайно продуктів харчуваннята, ліків, бо за зиму вони перехворіли, а ми багато чого зробили, щоб вони вижили. Багато цуцинят підкидають нам після аварій.

Усі собаки в притулку мають необхідні щеплення. 46 з них стерилізовані. Такі операції проводять постійно, але поступово, адже подібні процедури є дороговартісними. Втім, головне не це, а те, що до них ставляться як до власних дітей. На період лютих холодів для собак розпалювали багаття. А щоб мешканці притулку не загинули від морозу, спонсори привезли та встановили намет.

Кіра Муравенко, волонтер:

- Дуже замерзали собаки при таких морозах, але якби не цей намет, то дуже багато собак у нас загинуло б, і хоч вони у будах, всеодно їм холодно, а цей намет дуже врятував. Це нам принесли люди, які нас підтримують. Вони не є нашими спонсорами, але чим можуть, тим допомагають.

Загалом на утримання усіх песиків пані Аліса витрачає близько семи тисяч гривень на місяць. Допомагають і деякі підприємства нашого міста, а також школярі. А доглядають друзів наших менших лише троє людей, які не на словах, а на ділі знають, що собака буває кусачою, тільки від життя собачого.

Кіра Муравенко, волонтер:

- Я люблю дуже собак. Мені їх дуже шкода, коли вони такі нещасні, нікому не потрібні і хворі. Я з 2005 року з Алісою і це людина, яка дійсно для тварин віддасть все. Вона і віддала все.

Окрім того, притулок для бездомних тварин у Рівному міська влада обіцяла відкрити ще минулого року. Для цього виділили 60 соток землі на вулиці Київській, а Рівненська міська рада надала 161 тисячу гривень з цьогорічного міського бюджету. Як розповіли чиновники, це лише частина суми, яка потрібна для закладу, решту шукатимуть зоозахисні організації.

Схожі статті