+380673870816 +380673870816

Чи дослухається влада Рівненщини до проблем фермерів?

Голова Рівненської обласної державної аджміністрації Василь Берташ відвідав фермерське господарство "Ако" в селі Острожець Млинівського району, аби дізнатися про врожай та обговорити проблеми фермерства.

Фермерське господарство "Ако" працює ще з 1992 року. Воно постійно обробляє 128 гектарів землі: п'ятдесят з яких власність господарства, решта - паї, які місцеві жителі здають в оренду. Фермерська продукція: картопля, цибуля, морква, буряки та капуста реалізуються по усій Україні. Голова господарства Сергій Сорока розповів, що перейнявши досвід іноземних колег, навчився вирощувати конкурентоспроможну продукцію та збирати непогані врожаї. Проте існує доволі болюча проблема - зберігання овочевих культур.

Сергій Сорока, голова фермерського господарства "Ако":

- В нас є приміщення для зберігання трьох тисяч тонн продукції. Наше приміщення утеплене, і у ньому є активна вентиляція. Нині потрібно будувати сховище з холодильним обладнанням.

Вартісь будівництва овочесховища з необхідними холодильними камерами коливається від 6 до 10 тисяч гривень. Воно розраховане на 2 тисячі тонн.

Василь Берташ свій візит пояснив тим, що плануючи бюджет на наступний рік, хоче на місці розібратися з потребами фермерів Рівненщини.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Сидіти в кабінеті і придумувати програми - це не дасть користі фермерам. Я сьогодні вислухав проблему відсутності овочесховищ. Найбільша допомога фермерам сьогодні – надання коштів на будівництво овочесховищ.

Цьогоріч одне із болючих питань для фермерів - збут продукції, адже рівненська земля була щедрою на врожай.

Владислава Стецюк, журналістка:

- Цибуля, картопля, буряки, морква. Млинівщина вже давно славиться як багатий аграрний край. Про це свідчить і цьогорічний врожай.

Проте фермери не дуже радіють врожаю. Адже його доводиться реалізовувати за заниженими цінами.

Дмитро Українець, голова Рівненської обласної асоціації фермерів:

- Потрібно планувати виробництво. У цьому напрямку потрібно працювати плановим органам, аби фермеру, який виростив овочі та фрукти, допомогли реалізувати його продукцію.

Наразі голова Рівненської державної адміністрації вислухав фермерів та пообіцяв віднайти кошти на вирішення нагальних проблем.


110929_Fermeru sferadesigner

Схожі статті