+380673870816 +380673870816

Через сильні морози до лікарень Рівненщини звернулися 22 людини з ознаками обмороження

Зима, схоже не збирається відступати. Через сильні морози до лікарень Рівного та області продовжують надходити люди з обмороженими кінцівками, подекуди трапляються навіть летальні випадки. 

Зима цього року виявилася безжальною. Це зміг відчути на собі кожен мешканець нашого краю. В обласному управлінні охорони здоров’я оприлюднили не надто втішну статистику жертв від обморожень різних ступенів.

Микола Надєйко, заступник начальника відділу організаційної і лікувально-профілактичної роботи УОЗ Рівненської ОДА:

- До закладів охорони здоров’я звернулося 22 особи. Внаслідок переохолодження 16 осіб госпіталізовано і 6 знаходяться на амбулаторному лікуванні. Констатовано 4 смерті від переохолодження. Це в Здолбунові, Сарнах, а також в Демидівському та Сарненському районах.

71 Надія Йосипівна, хоч моржуванням і не займається, проте майже чотири десятки кілометрів із Рівного у сторону Костополя пройшла босою. Причиною такого небезпечного кросу стали звичайнісінькі краплі. Бабуся купила їх в аптеці і внаслідок чи то неправильного прийому, чи збільшення дози в неї почалися галюцинації. Бабуся босою вибігла з дому та заблукала.

Надія Йосипівна, рівнянка:

 - Боса, кудою я йшла не знаю. Як я не втомилася? Там кругом ями. Нічого не пам’ятаю. Грошей з собою не мала, зайшла аж до Костополя. Стала і стою. А якийсь чоловік підходить і питає: "Вас підвезти?" Підвезіть.

Історія ця сталася вночі, ще в листопаді, проте бабуся лікується від обморожень і нині. Надія Йосипівна позбулася усіх пальців на ногах. Жіночка розповіла, що завдяки добрим людям залишилася живою.

Надія Йосипівна, рівнянка:

- Лічили цю відморожену стопу. Півтора місяця скубали під наркозом. А тоді зробили операцію. 

В опіковому відділенні Рівненської обласної лікарні на сьогоднішній день перебуває восьмеро пацієнтів з діагнозом обмороження частин тіла різних ступенів. Лікарі стверджують, що під приціл морозу потрапляють не лише безхатченки та п’яниці. Не пощастити може кожному.

Святослав Дикало, виконуючий обов’язки завідуючого опікового відділення Рівненської обласної лікарні:

- Звичайно це люди, які критично не оцінюють свого стану. Трошки випив, трошки накурився і безхатченки. Причин багато. Хтось заблудився, хтось пішов гуляти і не одягнувся як треба, когось перестріли. Всілякі випадки бувають.

Лікарі вкотре радять берегти себе в період панування низьких температур. Головне – теплий одяг та взуття, головний убір і якомога менше знаходитися на вулиці. Адже обмороження є небезпечнішим за опіки. Холод має властивість кристалізуватися та пошкоджувати глибокі шари тканин, а це згодом може призвести до ампутації частин тіла.

Схожі статті