+380673870816 +380673870816

Бути чи не бути третьому та четвертому енергоблокам Хмельницької АЕС?

В Острозі відбулися громадські слухання з приводу доцільності таких новобудов. Участь у заході взяли представники Хмельницької АЕС, представники місцевої влади, енергетики-науковці та небайдужа громада міста. 
     Через катастрофу на Фукусімі-1, вдруге за останні двадцять п’ять років атомна галузь переживає складні випробування. Проте, незважаючи на усі катастрофи, у стратегічну програму уряду України, все ж таки входить розвиток галузі енергетики. Атомники – прихильники добудови блоків пояснюють, що потужні запаси електроенергії дадуть змогу підвищити експорт за кордон, держава матиме з цього лише користь.
     На такі обґрунтування в експертів-опонентів думка протилежна, мовляв Україна втрачає свої позиції на ринку енергетичного палива. І потреби в розбудові ядерної енергетики у нас немає. На додачу координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України показує іншу сторону медалі – нові 3 та 4 енергоблоки планують будувати на майданчиках, які простояли довше 10 років без накриття та належної консервації, використовуючи застарілі технології. 
     Іншою проблемою, за словами місцевого мешканця та громадського правозахисника є відсутність достатньої кількості кваліфікованих кадрів, що здатні забезпечити належне функціонування розбудованого атому. Пошкоджена екосистема - ще один неприємний бонус, адже для охолодження двох атомних блоків потрібно додатково черпати води річки Горинь. Так чи інакше думка простих людей, яким жити поряд з атомними новобудовами найважливіша. Як результат, громадські слухання показали, що люди проти добудови енергоблоків у Нетішині. 
     То що ж в результаті добудови 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС чекає на Україну: другий Чорнобиль чи економічний зиск? Це покаже час. А поки лишається чекати на остаточне рішення: бути чи не бути новим енергоблокам в нашій країні?

 


110513_Ostro AES sferadesigner

Схожі статті