+380673870816 +380673870816

Близько сорока років жителі одного із селищ Рівненщини жили без води

Близько сорока років понад шість сотень людей одного із селищ на Сарненщині жили без води. 

У селі Пугач Сарненського району води немає ще із вісімдесятих. Точної причини чому висохли колодязі ніхто не знає. Одна із версій – сусідство із гранітними кар’єрами. Ще в часи Радянського Союзу тут почали добували граніт, підриваючи геологію динамітом. З часом уся вода із селища відійшла. Люди привозили її із сусідніх сіл. Двічі-тричі на тиждень сюди приїздила автівка, яка наповнювала колодязі 12-18 тисячами літрів води. Якщо комусь із селян її не вистачало, то чекали ще кілька днів. 

Жителі села Пугач:

- Ми воду возили із села Клесів. Водовозками привозили раз в тиждень, а часом два рази в тиждень. От так і жили. Сподіваємося, що будемо жити краще.

Як розповів селищний голова, провести воду раніше не було ні грошей, ні змоги. Лише зараз знайшли спосіб прокласти водопровід у кам’яному груні, а заодно провели і газ. 

Віктор Буйний, Клесівський селищний голова:

- В селищі з 80 років, з розвитком промисловості, сталося те, що згідно з структури самої землі, вода відходить туди, де нижче, і так вода почала відходити у кар’єри, а поверхневі води не використовувалися, бо присадки заліза були дуже високі. В даний момент ми маємо попередній аналіз води 1,8. Далі ми маємо досягнути рівня заліза 0,2. Хоча вода не така як треба, але пити можна.

З такої урочистої нагоди, як поява довгоочікуваних благ цивілізації, у селян пройшов незапланований схід села, на який завітали поважні гості із обласного центру. Радості селянам не було меж, адже, як вони розповіли, поява води для них – друге дихання.

Алла Головач, мешканка с. Пугач:

- Вам не передати як це, коли ми не мали води близько 40 років, а тепер в нас є газ, в нас є вода.

На щастя, єдиний населений пункт в області, у якому досі не було води, тепер нап’ється досхочу. Відтепер, селяни поступово підводять комунікації собі у подвір’я. Нині 80 відсотків пугачан мають і воду, і газ.

Схожі статті