+380673870816 +380673870816

Більше 8 тисяч школярів Рівного звільнені від занять з фізкультури

В Міністерстві освіти заговорили про зменшення нижнього порогу нормативів із фізичної культури. 

Із понад двадцяти двох тисяч школярів Рівного нині понад 8 з половиною тисяч звільнені від занять фізкультури. Так, у школі-ліцеї №2 не може виконувати навчальну програму з цього предмету кожен десятий. Втім усі інші не проти розім’ятися після сидіння за партою. 

Андрій Ковальчук, учень 10 класу:

- Особисто мені не важко займатися фізкультурою. Уроки із цього предмету треба збільшувати, щоб діти здоровішими були. Нормативи зараз нормальні. Комусь важче. Комусь легше. Комусь нормально.

Ольга Мельник, учениця 10 класу:

- На мою думку, даючи норматив ми показуємо, на якому рівні наша підготовка. Уроки фізкультури необхідні в нашому житті, адже ми зараз мало рухаємося.

Навіть без нововведень поняття "норматив" на уроках фізкультури уже давно змінило своє значення. Вчителі відтепер оцінюють учнів за їх активністю та стараннями. А крос на швидкість не бігають із 2008 року, коли в Україні семеро учнів померло на уроках фізкультури. 

Олег Доліч, вчитель фізичної культури НВК "Школа-ліцей" №2 м. Рівне:

- На рахунок відміни категоричної – я проти. Тоді у дітей зникне будь-яка мотивація взагалі до фізкультури, можливо необхідно їх переглянути у бік зменшення, бо вони лишилися із Радянського Союзу, а ситуація змінюється. 

Ольга Джеджера, учениця 10 класу:

- Нормативи з фізкультури, на мою думку, мають бути зменшені, бо не всі можуть їх виконувати. Я вважаю, що менше навантаження потрібно давати дітям.

В управлінні освіти Рівненського міськвиконкому пояснили, що наразі є один єдиний документ, який регулює навчальну програму з фізкультури. Ніяких нових рекомендацій Міністерство не надсилало. Нині усі зміни лише на рівні розмов. Освітяни ж занепокоєні низькою фізичною підготовкою сучасної молоді.

Микола Радько, головний спеціаліст організаційно-інспекторського відділу з фізичної культури управління освіти Рівненського міськвиконкому:

- На мою думку, якщо відмінять нормативи повністю, то це не вирішить проблему оздоровлення дітей. Бажано, щоб вони навантаження отримували кожен день. Те, що говорять наші працівники міністерства – це лише розмови. У вересні будуть якісь накази, то може будуть якісь зміни.

Нагадаємо, проект, який в Україні наробив чимало шуму, досі не прийнятий. Але згідно його положень молодша ланка школярів на уроках фізичної культури лише гратимуть в ігри, старші ж - більше вивчатимуть теорію, бігатимуть, стрибатимуть, робитимуть вправи для осанки та профілактики плоскостопості. Обов’язковими стануть медогляди не у школі, а в лікарнях.

Людмила Савонькіна, журналіст:

- Якщо з вересня нормативи школярам зменшать, або й взагалі скасують, то заняття матимуть швидше рекреаційно-оздоровчий характер з помірним навантаженням. Учні більше не будуть бігати кроси, метати гранати і стрибати через гімнастичного коня. Пробігти кілометр тепер необхідно не на швидкість, а просто хоча б добігти.

Чи ж стануть діти від цього здоровішими – однозначно сказати не можна, адже в їхньому житті і так мало руху.

Схожі статті