+380673870816 +380673870816

Без висновку про якість, імпортні ліки не можуть продаватися на українському ринку

Жодна серія лікарського засобу іноземного виробництва не може потрапити в обіг на територію України без висновку про його якість. Про це повідомила прес-служба Державної служби України з лікарських засобів.
    Голова Держлікслужби України проінформував, що в Україні діє 3-рівнева система контролю якості лікарських засобів, що включає в себе контроль на етапах: ввезення в Україну; інститут уповноважених осіб; проведення планових та позапланових перевірок державними інспекторами. Він підкреслив, що вся діяльність Держлікслужби України в першу чергу спрямована на те, аби потенційно неякісний препарат не потрапив до рук пацієнта. 
    Голова Держлікслужби пояснив, що на першому етапі здійснюється контроль якості усіх ліків, що потрапляють на ринок України з-за кордону. Отже, як вже було зазначено, жодна серія імпортного лікарського засобу не може бути реалізована без висновку про якість, що регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2005 р. № 902. Окрім того, кожна серія як імпортного, так і вітчизняного лікарського засобу повинна мати Сертифікат якості лікарського засобу, який видається його виробником. 
    Наступний етап контролю здійснюється за допомогою інституту уповноважених осіб. Будь-який виробник, лікувальний або аптечний заклад має у своєму штаті уповноважену особу з якості, що несе персональну відповідальність за якість лікарських засобів, що знаходяться на території цього закладу.

Схожі статті