+380673870816 +380673870816

Банош та чилі кон карне: у шкільних їдальнях Рівненщини оновлене меню

Фото пресслужби РОДА

Вусіх шкільних їдальнях Рівненщини оновили шкільне меню. Збільшено в раціоні кількість фруктів та м’яса, зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв. Нове меню складається зі 160 страв.

«Тепер в раціоні учнів, крім звичних страв, з’явилися банош, шпундри, чилі кон карне, пастуший пиріг та інші нетипові наїдки. Є і безглютенові позиції – банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці», – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Повідомляє пресслужба РОДА.

Нагадаємо, що за ініціативою першої леді Олени Зеленської впроваджується реформа системи шкільного харчування. Проведено необхідні зміни законодавчих норм, розроблено методичні рекомендації щодо закупівель і методичні настанови для використання системи НАССР.

Додамо, що у приготуванні для учнів українських шкіл заборонили використовувати плавлений сир, покупні соуси та майонези (крім кетчупу, в якому багато томатів). Сіль відтепер можна брати винятково йодовану.

«З шкільних буфетів зникли непастеризовані соки, газовані напої та кава. чипси, сухарики, кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати. Запровадження нових норм є лише початком на шляху до створення умов для безпечного, якісного, повноцінного та збалансованого харчування у закладах освіти», – додав очільник освіти області Петро Коржевський.

Також наголошується, що діти повинні мати необмежений доступ до питної води під час їжі – і мова не про чай чи соки.

Впроваджено чотирьохтижневі меню – страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні.

Також працівникам їдальні заборонять відварювати овочі «на наступний день» – все має бути максимально свіжим.

Варто зазначити, що на платформі «Знаїмо» можна знайти рекомендовані меню для шкіл і технологічні картки приготування страв, інформацію про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції щодо сучасних форм організації шкільного харчування. Сайт розроблений спільно із Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Держпродспоживслужбою, експертами з підтримки реформ МОН, Центром громадського здоров’я України.

Фото з  шкільних їдалень м. Вараш та смт Млинів

Схожі статті