+380673870816 +380673870816

100 днів цифровізації: у Рівненській ОДА розповіли про трансформацію регіону

Фото пресслужби РОДА

Заступниця голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Іванна Смачило провела онлайн брифінг за підсумками перших 100 днів діяльності після призначення.

«Цифровий розвиток - це наш пріоритет сьогодні. Для нас важливо, аби кожен мешканець Рівненщини, незалежно від того, де він проживає, в селі  чи  місті, відчув реальні зміни від цифровізації, – наголосила Іванна Смачило. – Разом із Міністерством цифрової трансформації ми впроваджуємо цифрові зміни в усі галузі на Рівненщини та робимо ці процеси максимально відкритими», - зазначила Іванна Смачило. Повідомляє пресслужба РОДА.

Інтернет для 100 сіл

За словами Іванни Смачило, на Рівненщині проведена ґрунтовна робота для отримання інтернет-субвенції та виявлено усі села в громадах, які мають право претендувати на кошти з держбюджету. А робочі групи провели аудит у 100 селах усього регіону.

«За єдиним алгоритмом ми зафіксували наявність чи відсутність оптичного волокна, усе задокументували і направили до Мінцифри. Міністерство врахувало усі наші пропозиції. У результаті, із 35 територіальних громад області, які подали клопотання, 34 ТГ отримають кошти на проведення оптичного волокна», –зазначила Іванна Смачило.

Завдяки синхронній роботі громад, РДА та Рівненської ОДА область отримає 15,5 млн грн. Для прикладу, сусідні регіони одержать утричі, а деякі уп’ятеро, менше коштів. За рахунок коштів субвенції до інтернету буде підключено 100 населених пунктів, де є майже 250 соціальних закладів.

Державні послуги онлайн

Заступниця голови ОДА розповіла про державні послуги, які стали доступними для жителів Рівненщини онлайн в мобільному застосунку «ДІЯ».

  • Рівне стало одним із трьох пілотних регіонів, де запускають сплату адмінзбору через «ДІЯ». Для цього потрібно відсканувати QR-код, на екрані з’явиться зручна квитанція, яку можна оплатити в один клік.
  • А для зміни місця реєстрації потрібна лише ID-картка, 10-15 хвилин на заповнення заяви в «ДІЇ» та онлайн підтвердження власника житла. Також онлайн можна сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Субвенція на ЦНАПи 

Рівненщина отримає понад 14 мільйонів гривень субвенції на ЦНАПи. Острозька, Бокіймівська, Здолбунівська, Радивилівська, Костопільська, Дубенська та Вараська територіальні громади області отримають державну підтримку на створення таких Центрів. Їх облаштування – це швидкий доступ кожного до якісних державних сервісів, незалежно від місця проживання. Це розвиток і важливий крок на шляху від спроможної  до заможної громади.

Цифровізація освіти 

На сьогодні до платформи  Microsoft Teams Office 365 безкоштовно долучилося 14 навчальних закладів регіону (13 – загальної середньої освіти та Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти). Ще 10 навчальних закладів готуються до запуску даного продукту, у 8 – здійснюється обробка інформації та внесення облікових записів учнів і викладачів.

«Закликаємо й інші школи Рівненщини долучатися до цієї ініціативи. Ми готові вам допомагати, щоб у наших школах був належний, сучасний продукт для організації дистанційного навчання», –  наголосила Іванна Смачило.

Е-медицина Рівненщини 

Наразі 30 медзакладів первинної, вторинної та третинної ланок у Рівненському, Вараському та Сарненському районах долучилися до перехідної моделі впровадження е-лікарняних. Медперсонал проходить активне навчання та тестує систему роботи із електронними документами.

Із червня по серпень на Рівненщині діятиме перехідна модель впровадження е-лікарняних – медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня цього року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді.

Також для підвищення ефективності роботи з Медичними інформаційними системами, які  використовуються для ведення медичних записів лікарями, в області провели тренінги для працівників  93-х закладів охорони здоров’я.

«Загалом плануємо багато проєктів цифровізації – із закладами охорони здоров’я, освіти, культури. Плануємо запускати телемедицину, переводити музеї в  Microsoft Teams Office 365, створювати ЦНАПи у кожній громаді. Загалом важливо розбудовувати цифровізацію в територіальних громадах, щоб ми рухалися в ногу з часом, а візит кожного мешканця Рівненщини за державними послугами був зручним, якісним і швидким – незалежно від того, де він мешкає», - підсумувала Іванна Смачило.

Схожі статті