+380673870816 +380673870816

У школах Рівного учні вивчатимуть замість "Маленького принца" популярного "Гаррі Поттера"

Замість класичного і повчального "Маленького принца" - популярний та могутній "Гаррі Поттер". У Міносвіти вирішили модернізувати шкільну програму із вивчення світової літератури за якою навчаються учні 5-9 класів. До списку неактуальних, застарілих книг, які хочуть вилучити, потрапили улюблені шедеври класики багатьох поколінь. Київські педагоги вже висловили свій протест Міністру освіти і науки України Дмитру Табачнику. 

Міністерством освіти розроблена нова навчальна програма із зарубіжної літератури для учнів 5-9 класів. Діти вже не будуть співпереживати, а дехто й нудитися читаючи такі класичні твори як "Фауст" чи "Божественна комедія". Натомість під час уроків зарубіжної літератури вони поринатимуть у світ фантастичних пригод з Гаррі Поттером та осилюватимуть алхімію разом із Пауло Коельйо.

З Гете школярі вивчатимуть лише кілька віршів, а про Маленького Принца чи лицаря Айвенго взагалі не згадуватимуть. Не вгодив освітянам і головний герой роману Достоєвського "Злочин і кара" Родіон Роскольніков. В Міносвіти побоюються, що він із своїми філософськими роздумами може погано впливати на учнів. І якщо в столиці педагоги вже висловили своє незадоволення, то рівненькі вчителі до нововведень ставляться лояльно, проте на недоопрацювання все ж вказують.

Ірина Верхова, вчитель світової літератури ЗОШ № 15:

- Якщо програма 5, 6, 7, частково 8 класів у деякій мірі підтримана педагогами, то програма 9 класу ставить багато запитань перед нами. У програму 9 класу включені ті твори, які ми вивчаємо в 10-11 класах. Не можна весь світовий процес пройти за один рік. Складається відчуття, що люди, які впорядковували програму, давно не працювали у школі, або ж взагалі там не працювали.

Старшокласники ж, які перечитали усі книжки згідно із шкільною програмою не у захваті від освітніх нововведень. Вони розповіли, що Гаррі Поттера чи Коельйо вони можуть почитати і вдома. Не обов’язково цю масову літературу вводити в навчальний план.

Володимир, учень 11-А класу ЗОШ № 15:

- Я розумію, освіта потребує нововведень, але це все ж основа нашого кругозору, але вона потребує певної систематики. Кому потрібна наука, якщо вона нецікава.

Олександр, учень 11-А класу ЗОШ № 15:

- "Гаррі Поттер" – це прекрасна книжка, але для читання вдома. Вона не дає тих знань, розуміння світу, як скажімо "Маленький принц" та багато іншої класики.

Зміни у навчальній програмі пов'язані, насамперед, з бажанням осучаснити і зробити цікавішим курс зарубіжної літератури, запевнили у Міністерстві освіти. Зважаючи на усі "за"» і "проти" - заплановані нововведення не є остаточними, повідомили у столиці. Остаточно навчальну програму планують затвердити 26 квітня.

Схожі статті