+380673870816 +380673870816

На Рівненщині у селі Птича четверту добу поспіль триває релігійний конфлікт (ВІДЕО)

На Рівненщині у селі Птича, що на Дубенщині, четверту добу тривають протистояння прихильників  Київського та Московського патріархатів. Місцевий храм  оточили сотні людей,  серед них були і  представники «Правого сектора». Усі неспокійні дні біля сільської церкви  патрулює ю до 200-полісменів. Подейкують, що в приміщення святині кидали коктейлі молотова, кілька людей отримали травми. 

Служба в  храмі  Успіня Пресвятої Богородиці села Птича зранку в п’ятницю розпочалася з сутичок, штовханини та бійки.  Виламані вхідні ворота.  Це кадри ранкового протистояння прихожан: священників Московського патріархату  не пускають до церкви частина місцевих жителів, які підтримують Українську помісну церкву. 

Більше 300 чоловікам  в чорних рясах  із застосуванням фізичної сили вдається пробитися крізь стіну протестуючих. Вони займають задній двір подвір’я  церкви та усю п’ятницю проводять службу.  Це право власності православна церква отримала через суди. Але прихильники Київського патріархату вважають, що воно здобуте незаконнл. То ж на рівні сільської ради приймають своє  рішення -  ділити храм  буквально по годинах. 

Уже зранку на місці релігійного конфлікту  є люди і  у камуфльованій формі. Це «Правий сектор». Хлопці в балаклавах приїхали  теж підтримати парафіян Київського патріархату. Вони навіть проводили з релігійною громадою перемовини, як припинити цей конфлікт  та ніхто на поступки не пішов. Чинні правовласники церкви - представники Московського патріархату ділити храм не мають намірів, натомість пропонують іншій стороні збудувати свою Українську помісну церкву. 

Погодинне використання культового приміщення чинних правовласників не влаштовує. Рішення  сільської  ради вони вважають нелегітимним. Священство викликало  з усієї області  братів по вірі, кажуть,  що для духовної підтримки. Звідки ченці приїхали? Корреспондентам вони говорити не хочуть.  Кажуть, що не зобов’язані інформувати. 

Уже згодом ми з’ясуємо,  що ченці приїхали з Почаївського монастиря. Привезли до Птичі ікону Пресвятої Богородиці,  але до храму їм не дали зайти радикально налаштовані прихильники  іншої конфесії. То ж уже наступного дня в суботу, у день Святого Миколая Чудотворця  ікону освячують на подвір’ї церкви.  

Святкова літургія проводиться у гаражі. Він належить  чинному настоятелю Святоуспенської церкви. Тут люди моляться відколи розпочалися конфлікти у селі за храм. У велику церкву прихильників «руської віри» не пускають.

Через тривалі  церковні конфлікти у селі ворогують цілі родини, з обох сторін є пропозиції примирення. Московський патріархат пропонує збудувати ще один храм, парафіяни Київського – ходити до церкви по черзі. Але обидва варіанти, схоже, людей не влаштовують , протистояння триває. 

Схожі статті