+380673870816 +380673870816

Рівненським юнакам "світить" в’язниця за мирний мітинг на вулиці Інститутській в Києві

Максим Савич, Іван Мартинов, Сергій Мартинюк і В’ячеслав Човпило. Цим чотирьом рівненським юнакам нині "світить" від 8 до 15 років в’язниці за мирний мітинг на вулиці Інститутській в Києві. Хлопцям інкримінують масові заворушення. І хоча диктаторські закони вже відмінили, проте, ситуацію це не змінює, кажуть активісти рівненського Євромайдану. Сьогодні за своїх співвітчизників вони стоять горою і намагаються будь-що врятувати їх із-за грат. 

За мирний мітинг на вулиці Інститутській чотирьох рівненських активістів ще у січні затримали та жорстоко побили беркутівці. Хлопцям інкримінують масові заворушення на Грушевського. Один із них Максим Савич нині перебуває в столичній лікарні.

Андрій Логащук, активіст Євромайдану:

- Спочатку була варта встановлена. Його охороняла міліція. На даний момент міліцію забрали і поки є міра запобіжного заходу – домашній арешт. Зараз він знаходиться у лікарні, але після лікарні потрапить під домашній арешт. Вчора, станом на 5 лютого, мав відбутися його допит у слідчого, але лікарі заборонили покидати йому лікарню, тому що він не транспортабельний і не може зараз давати свідчень. 

Постраждав від рук силовиків й Іван Мартинов.

Анастасія Войдило, активістка Євромайдану:

- Він сидить в Деснянському СІЗО. Він побитий. Наскільки він побитий - ніхто не знає, практично нічого не відомо. З ним не можливо зв’язатися. В нього немає мобільного телефону, родичів в нього також немає, тому що він сирота, є тільки двоюрідна сестра. Їй 16 років, вона його шукала, але він був у Києві. Зараз ми з нею не можемо зв’язатися, але будемо пробувати і надалі.

За долю Івана переживає і його кохана Вікторія Самойлова.

Вікторія Самойлова, активістка Євромайдану:

- Медична допомога йому не надавалася, адвоката також не було. Пізніше ми з’ясували, після того як розіслали інформацію про нього, що знайшлися люди, які йому допомагають, вони вчора приходили до нього, але нікого до нього не пускають. Нині його справою зайнялися і адвокати.

На рішення суду у Деснянському СІЗО разом із Іваном чекають також Сергій Мартинюк та В’ячеслав Човпило. Незважаючи на те, що диктаторські закони відмінили, хлопцям все ще загрожує від 8 до 15 років тюрми.

Андрій Логащук, активіст Євромайдану:

- Закони 16 січня відмінили, але деякі механізми дії цих законів ще не скасовані до кінця, тобто хлопці, які були заарештовані із 16 січня по 2 лютого вони ризикують отримати строк.

А це абсурд, переконані рівненські євромайданівці. Тому нині вони будь-що намагаються врятувати своїх співвітчизників із-за грат. Допомогти просять і усіх небайдужих.

Андрій Логащук, активіст Євромайдану:

- Ми закликаємо всіх рівнян, звертатися до нас із інформаційною підтримкою, підтримати наші звернення, які ми будемо надсилати до органів прокуратури, судових органів та ВР, щоб ці закони скасували і хлопців не карали, тому що справді абсурдна ситуація, коли хлопця затримують на вулиці Інститутській і говорять, що ви на Грушевського організовували масові заворушення.

Завтра, 7 лютого, на хлопців очікує розгляд апеляційної скарги. Рівненські євромайданцівці сподіваються, що рішення буде на користь затриманих, тим паче, нині до справи долучилися і народні депутати від Рівненщини.

Схожі статті