Лікарі радять рівнянам утриматися від споживання грибів
Смачні дари лісу – небезпечні. На Рівненщині минулими вихідними троє людей отруїлися грибами, серед них – дворічна дитина.
Днями з грибним отруєнням у реанімаційне відділення Рівненської обласної дитячої клінічної лікарні госпіталізовано хлопчика з Дубенського району. Того ж дня, ввечері у міську лікарню Рівного потрапили 18-річний та 77-річний мешканці обласного центру із тим же діагнозом. Стан потерпілих тяжкий.
Лікарі констатують, що основні причини отруєнь - вживання неїстівних грибів, старих або зіпсованих, їх неправильне приготування, або ж споживання грибів, які мають двійників чи змінилися внаслідок мутації. Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, - попереджають у санстанції.
Надія Стичишина, завідуюча відділом гігієни харчування Рівненської міської СЕС:
- Треба купувати в організованих ринках. Не на вулиці, не з дороги, де вони не проходять жодного контролю. Адже на ринках такі гриби оглядають, також проводять контроль на вміст радіонуклідів.
Забороняють у санстанції купувати й консервовані гриби на стихійному ринку. Отруєння й ботулізм можуть стати наслідками їх споживання.
Надія Стичишина, завідуюча відділом гігієни харчування Рівненської міської СЕС:
- Спороносна паличка може потрапити з піском в гриб. Погано промито, не дотримано норм стерилізації і це може призвести до такого неприємного захворювання.
Нудота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску – симптоми, які супроводжують отруєння. Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь зле, лікарі радять, не зволікати, а одразу ж промити шлунок.
Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог:
- Слід випити багато води, сорбентів, побути на дієті, але якщо бачите, що краще не стає, то потрібно викликати швидку допомогу.
Найкраще все ж відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, - радять лікарі. Адже жодної користі ці лісові ласощі людському організму не приносять. Навпаки, є надто складними для перетравлення та розчеплення. А тим, кого приваблюють смакові якості грибів, медики радять купувати штучно вирощені печериці та гливи.