+380673870816 +380673870816

Цьогоріч виробництво овочів на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні

Виробництво овочів - капусти, буряка столового, моркви та цибулі - в поточному сезоні очікується на рівні 8,79 мільйонів тонн, що на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні (7,3 мільйонів тонн). Крім того, очікуваний урожай картоплі становитиме майже 23 мільйонів тонн (споживання – 6 мільйонів. тонн). Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

За оперативними даними регіонів, урожай овочів "борщового набору" - капусти, буряка столового, моркви та цибулі - очікується на рівні 8,79 мільйонів тонн, що на 20% перевищує середньорічний рівень споживання в країні (7,3 мільйонів тонн). Урожай картоплі очікується на рівні 23 мільйонів. тонн (українці в середньому за рік споживають близько 6 мільйонів. тонн). Отже, такий урожай повністю забезпечить потребу в цих овочах.

Потрібно зазначити, що основними виробниками овочів та картоплі в Україні є фермерські господарства та особисті господарства селян, їх частка у загальному валовому зборі становить: 91% (овочі) і 98% (картопля).

Враховуючи це, Мінагрополітики співпрацює із регіонами щодо координації дій у заготівлі овочів та закладання їх на зберігання, що дасть змогу не допустити значного коливання цін та оперативно забезпечити українців якісною продукцією за доступними цінами.

Також найближчим часом планується введення в експлуатацію підприємств зі зберігання овочів та картоплі загальним обсягом майже на 370 тисяч тонн (на початок року такі потужності становили 1,8 мільйонів тонн).

За оцінками фахівців Міністерства, мінімальна потужність сучасних сховищ, що забезпечуватимуть збереження якісних показників плодоовочевої продукції протягом всього періоду зберігання, повинна становити майже 2,5 мільйонів тонн, що дасть змогу зменшити втрати картоплі та овочів під час зберігання, а також наростити експорт овочевої продукції.

Схожі статті