+380673870816 +380673870816

Хімічні добавки в молочних продуктах, які продаються на Рівненщині, викликають рак, – експерт

Пальмова олія та діоксид титану, попри офіційний статус на території України у якості харчових добавок, викликають побоювання у столичних експертів та рівненських медиків. 

Ірина Бондарчук, завідуюча санітарно-гігієнічним відділом Рівненської міської СЕС:

- Будь-які стороння хімічна сполука чи природна сполука, які вносяться для поліпшення якості продукції, можуть викликати певний вид розладу людського організму в залежності від того, яка доза використовується в даній продукції і скільки цього продукту буде вжито. Ми знаємо, що у відповідності до цього, практично в кожної другої людини існує якась алергічна реакція на хімічні сполуки. 

Фальсифікаціям на ринку молочних продуктів найчастіше піддаються згущене молоко, сир, сметана, масло. Найбільш поширений тип фальсифікації – додавання в цю продукцію рослинних жирів, також відомих під назвою пальмова олія.

Юрій Чорнобривець, директор київського Інституту споживчих експертиз:

- Це робиться для того, щоб з якомога меншої кількості молока отримати як можна більше кінцевого продукту, тобто заробити якомога більше грошей на нашому здоров’ї.

А між тим, розповідає експерт, пальмову олію у всьому світі вживають здебільшого для змащення обладнання у металургійній промисловості; її розчиняє лише бензин, тож людський організм її практично не засвоює – вона густо "шлакує" організм і виводиться з нього дуже повільно. Саме ці чинники і призводять до численних серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних захворювань та ожиріння.

Юрій Чорнобривець, директор київського Інституту споживчих експертиз:

- Пальмова олія – це дуже сильний канцероген. У розвинених країни вже давно відмовилися від нього. У країнах Західного світу пальмова олія заборонена або ж дозують продаж продуктів у яких міститься ця олія. 

Інший приклад з досліджень Інституту споживчих експертиз: щоб "згущенка" та сухе молоко були білішими, деякі виробники додають до неї "харчовий додаток, фарбник-відбілювач" Е-171 – діоксид титану. При цьому діоксид титану широко застосовується у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас. І лише в Україні, Росії та ще в деяких "третіх" країнах його легально додають у харчі.

Використання цих та інших хімічних домішок у продуктах, якими годують дітей у дошкільних навчальних закладах, заборонено. Дорослим же рівнянам, щоб захистити своє здоров’я, експерти радять уважніше читати зміст етикеток та залишати на полицях продукти з невідомими речовинами з індексом Е (з будь-якою цифрою). Окрім цього, покупця повинна насторожити дуже низька ціна продукту. Адже банка згущеного молока не може коштувати ледь дорожче за літр натурального.

Схожі статті