Рівненщина Європейська. Усе найкраще - в Європу. Налагоджуємо органічне виробництво, але поки що не для себе (ВІДЕО)
Обмін досвідом та налагодження співпраці між науковцями та підприємцями агробізнесу – ці важливі складові обговорили на агрофорумі у Рівному.
Український агробізнес має чималі перспективи в Європі, і зокрема органічна продукція. А подібний захід дозволить залучити на Рівненщину нових інвесторів - впевнені організатори.
Володимир Зеленчук, керівник ГО «Центр підтримки агробізнесу»:
— Це однозначно буде сприяти розвитку, комунікації, ділення досвідом, і, звичайно, що це сприятиме залученню інвестицій в наш регіон і Україну.
Привабливою у сфері агробізнесу Рівненщину вважає віце-консул Республіки Польща у Луцьку Марек Запур. І хоча на даному етапі співпраця тільки налагоджується, пан Марек впевнений, перспективи її колосальні, адже у Польщі чималий попит на органічну продукцію.
Марек Запур, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку:
— Це якраз такий грунт для справжнього бізнесу, тому, що тут є потужні можливості в цих областях, а в Польщі є великі потреби на цю продукцію. Так що тут тільки потрібно налагоджувати співпрацю і все піде само собою.
Угода про асоціацію з ЄС містить регламенти щодо органічного виробництва. На них Україна має орієнтуватися при наближенні свого законодавства до стандартів Європейського Союзу. Отримав європейську підтримку і спільний проект рівненського «водника» та білоруського університету, спрямований на формування підприємницького середовища виробництва ягідних культур в транскордонних районах України і Білорусі.
Професор НУВГП та керівник гранту з української сторони Петро Скрипчук, переконаний, що проект дозволить збільшити кількість підприємців в цій сфері, підвищити інвестиційну привабливість прикордонних регіонів, а також налагодити ділові контакти в сфері ягідництва. Він також говорить і про колосальний потенціал експорту органічної продукції. Хоча й знаходить певні недоліки України у цій системі.
Петро Скрипчук, професор кафедри менеджменту НУВГП:
— Органічна продукція, яка вирощена в Україні, на жаль, вона вся експортується до Європейського Союзу. Одна річ: українське суспільство має менші статки, а європейське — вищі, а інша перевага в тому, що аграрії і виробники, які продукцію виробили, везуть за кордон, адже там отримують додатковий прибуток – 15, 20, 50 і більше відсотків. Тим паче, в євро або у доларах. І тому оцей такий аспект комічний він все таки більше працює на Європу ніж на Україну, на жаль.
Згаданий проект транскордонної співпраці був презентований на форумі. А вже 22 березня у Рівному відбудеться Регіонального консультаційно-освітнього центру. Також в рамках проекту запрацює спеціалізований сайт, організують навчання і поїздки на українські та білоруські експериментальні господарства. Виконавці проекту переконані, що завдяки їх праці на Рівненщині будуть вирощувати органічні ягоди для експорту у Європейський Союз.
Загалом, в країнах ЄС та у світі в цілому стрімко поширюється органічне виробництво, зокрема в Європейському Союзі розроблений та виконується План дій по запровадженню та поширенню органічного виробництва. Більшість країн-членів ЄС мають свої власні національні програми розвитку цього напрямку сільськогосподарської діяльності. Тим не менше попит на українську органічну продукцію в Європі стабільно високий. Відтак, наші фермери мають неабиякі можливості розвитку.