У рейтингу найбільш забруднених радіацією продуктів на Рівненщині опинилися молоко та гриби
Впродовж вересня-жовтня 2017 року радіологічною лабораторією Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України” у Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Рокитнівському та Сарненському районах проведені дослідження молока, овочів та грибів.
Ці райони були обрані для дослідження не випадково, оскільки зазнали радіаційного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.
Загалом у приватному секторі було відібрано 177 проб молока та 132 проби картоплі, буряку та моркви.
За результатами спектрометричних досліджень перевищення нормативів (100 Бк/л) у молоці встановлено у селах:
- Великий Черемель, Шахи, Переброди, Лугове, Миляч, Біле Дубровицького району, де питома активність цезію-137 склала від 106 Бк/л до 259 Бк/л;
- Соломир, Олександрово, Бір, Борове, Лисичин Зарічненського району — від 205 Бк/л до 278 Бк/л;
- Дроздинь, Переходичі, Заболоття, Вежиця Рокитнівського району — від 109 Бк/л до 296 Бк/л;
- Озерці Володимирецького району— 117 Бк/л;
У Сарненському районі перевищень нормативів не виявлено.
У картоплі, буряку, моркві питома активність цезію-137 та стронцію-90 не перевищувала нормативи.
Також було проведено 3 спектрометричних дослідження грибів свіжих з Дубровицького району. За результатами спектрометричних досліджень перевищення нормативів (500 Бк/кг) встановлено в селах Шахи (5170 Бк/кг), Удрицьк (788 Бк/кг), Миляч (3543 Бк/кг).
Отже, незважаючи на те, що з моменту аварії на ЧАЕС минуло більше 30 років, ситуація в північних районах області залишається напруженою. Як і раніше, основним дозоутворюючим радіонуклідом залишається цезій-137.
Дані оприлюднені Рівненським обласним лабораторним центром Міністерства охорони здоров'я України.